Google Aptitude Questions & Answers For Freshers

Google Aptitude Questions & Answers For Freshers

Google Aptitude Questions & Answers For Freshers: Respectfully, Students We have shared the Google Aptitude Questions and Answers with an Explanation practice paper in this post. As a result, it is a once-in-a-lifetime opportunity for candidates looking for Google quantitative aptitude questions on the internet.

By practicing these questions, students will gain a better understanding of the exam pattern as well as the exam's difficulty level. Students can also save time on the written test. Aspirants should be aware that these are example questions from Google, not exact questions. Because questions differ from one test to the next.
{jistoc} $title={Table of Contents}

Google Aptitude Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 10 Questions
  • Time Limit: 15 mins 
Topics: Profit and Loss, Time and Work. Averages. Percentages, Time and Distance, Time and Distance, Quadratic Equations. Races and Games. Areas. Compound Interest. Simple Interest. Simplification.

The questions could also be about Partnership, Boats & Streams, Volume & Surface Area, Number Problems, Odd Man Out, Probability, Permutation, and other related themes. By practicing Google Aptitude Questions and Answers with Explanation, applicants can cover all of the topics included in the Aptitude section.

Google Aptitude Questions & Answers For Freshers By Sections

1. Renuka and Swapna invested in a partnership business. Renuka invests Rs. 70,000 for 8 months and Swapna invests Rs. 84,000 for 10 months. Out of a profit of Rs. 63140. What is Renuka’s share?

A. Rs. 25000
B. Rs. 25256
C. Rs. 24500
D. Rs. 25270

Answer – B. Rs. 25256

Explanation:
Ratio of their shares = (70000 x 8) : (84000 x 10) = 2 : 3.
R’s share = Rs.63140 x 2/5 = Rs. 25256
Therefore, the share of the Renuka is Rs. 25256.

2. A man can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hrs. Also, he can row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hrs. Find the speed of the man in still water.

A. 8 km/hr
B. 10 km/hr
C. 12 km/hr
D. 5 km/hr

Answer – A. 8 km/hr

Explanation:
Let upstream speed = x, downstream speed = y km/hr
Then, 30/x + 44/y = 10 and 40/x + 55/y = 13
Put 1/x = a, 1/y = b
Solve the equations.
A = 1/5, b = 1/11
So, x = 5, y = 11
Speed in still water = (5+11)/2 = 8
Therefore, the speed of the man in water is 8 km/hr.

3. An alloy contains Brass, Iron, and Zinc in the ratio 2:3:1 and another contains Iron, zinc, and lead in the ratio 5:4:3. If equal weights of both alloys are melted together to form a third alloy, then what will be the weight of lead per kg in new alloy?

A. 5 1/9
B. 4 1/7
C. 1/8
D. 1/4

Answer – C. 1/8

Explanation:
Shortcut:
In the first alloy,
2:3:1 =6*2
5:4:3 =12
Multiply 2 to make it equal,
4:6:2
5:4:3
Adding all,
4:11:6:3=24
3/24=1/8

4. Rice worth Rs. 126 per kg and Rs. 134 per kg are mixed with a third variety in ratio 1: 1: 2. If the mixture is worth Rs. 177 per kg, the price of the third variety per kg will be:

A. 224
B. 238
C. 254
D. 216

Answer – A. 224

Explanation:
126*1+134*1+2x=177*4
260+2x=708
2x==708-260=448
x=448/2 = 224
Therefore, the price of the third variety per kg will be Rs. 224

5. The average cost of 32 different Mobiles is Rs. 9000. Among them, Samsung which is the costliest is 70% higher price than the cheapest Mobile Vivo. Excluding those both mobiles, the average of the Mobiles is Rs.8880. Then what is the cost of Samsung Mobile?

A. Rs. 11600
B. Rs. 12400
C. Rs.13600
D. Rs. 10000

Answer – C. Rs.13600

Explanation:
V+S = 21600
S = L*170/100
S = 13600
Therefore, the cost of the Samsung mobile is Rs. 13600.

6. Ajay takes thrice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favor of the stream. The ratio of the speed of the boat in still water and stream is

A. 2:1
B. 2:3
C. 3:1
D. 1:2

Answer – A. 2:1

Explanation:
Let us assume
Speed downstream = x kmph
Speed upstream = 3x kmph
(3x+x)/2 : (3x-x)/2
4x/2 : 2x/2 = 2:1

7. A boat takes 30 hours for traveling downstream from point A to point B and coming back to point C midway between A and B. If the velocity of the stream is 2 kmph and the speed of the boat in still water is 15 kmph, what is the distance between A and B?

A. 342 km
B. 308 km
C. 356 km
D. 316 km

Answer – B. 308 km

Explanation:
Given
The velocity of the stream = 2 kmph
A speed of the boat in still water is 15 kmph
Speed downstream = (15+2) = 17 kmph
Speed upstream = (15-2) = 13 kmph
Let the distance between A and B be x km
x/17+(x/2)/13=30
x/17+x/26=30
43 x/442=30
x=30*442/43 = 308.37 = 308 km
the distance between A and B = 308 km

8. At present Vishnu age is twice Dina’s age and half of Kanan ’s age. After 4 years Vishnu will be 1.5 times Dina’s age and Kanan will be 2.5 times Dina’s age, then find the Kanan ’s age.

A. 18 years
B. 22 years
C. 16 years
D. 14 years

Answer – C. 16 years

Explanation:
Dina’s present age = x
Vishnu’s present age = 2 x
Kanan’s present age = 4 x
After 4 years
Vishnu’s age = 1.5*Dina’s age
2 x+4 = 1.5(x+4)
0.5 x = 2
X=4
4 x=16 years

9. At present Sravan is four times Jagan’s age. After 8 years Sravan will be 3 times Jagan’s age. How many times will Sravan’s age be in another 8 years times with respect to Jagan’s age?

A. 2.5
B. 3
C. 4.5
D. 2

Answer – A. 2.5

Explanation:
4x+8 = 3(x+8)
4x+8 = 3x+24
x = 16
After 8 more years
J = 16+16 = 32
S = 4*16 + 16 = 64+16 = 80
80/32 = 2.5 times

10. A starts the business with Rs. 7000 and after 5 months, B joins with A as his partner. After 1 year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution to the capital?

A. Rs. 15000
B. Rs. 18000
C. Rs. 13000
D. Rs. 12000

Answer – B. Rs. 18000

Explanation:
Let B’s capital be Rs. x. Then.
(7000 x 12) / 7 x = 2/3 [ capital ratio= profit ratio] 14 x = 252000 x = 18000