telegram

IBM Number Series Questions & Answers For Freshers

IBM Number Series Questions & Answers For Freshers | Number Series Placement Paper Question And Answers In IBM: You've come to the right place if you're a student looking for the greatest learning platform to get a career. The IBM Number Series Questions and Answers with Explanation are presented on this page.

Number Series topics are particularly essential in IBM written tests. As a result, candidates who want to learn IBM Number Series Questions and Answers For Freshers can use this part to practice. Competitors can get a sense of the difficulty level of questions that may be asked on the exam by studying IBM Number Series Questions and Solutions. These are IBM model questions, therefore they aren't accurate. Because the questions vary from exam to exam, no one can provide accurate answers.
{jistoc} $title={Table of Contents}

IBM Number Series Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 18
  • Time Limit: 40 mins
Getting a job nowadays is really difficult. It's a little more difficult to get a job in an MNC. Every student's dream, though, is to work for a reputable firm. As a result, we've compiled a list of IBM Number Series Questions and Answers for the benefit of those who are applying. Aspirants who are serious about achieving the highest possible score in the IBM online test can check out the IBM Numbers Series Questions and Answers For Freshers (2020, 2019, and 2020 Batches). While preparing the questions, applicants can get a feel for the section's exam format.

IBM Number Series Questions & Answers Given Below

Competitors who enjoy solving problems and taking on new challenges may put their skills to the test by practicing IBM Number Series Questions and Solutions. To get the most points, applicants must be able to answer all of the questions.

1. 1.5, 2.3, 3.1, ?, 4.7

A. 3.2
B. 3.4
C. 3.7
D. 3.9

Answer – D. 3.9

Explanation:
However, In this simple addition series, each number increases by 0.8.

2. 544, 509, 474, 439, ?

A. 420
B. 404
C. 414
D. 445

Answer – B. 404

Explanation: If you observe, Each number is 35 less than the previous number.

3. Find the wrong number in the given sequence
31, 2, 41, 3, 52, 4, 61, 5, 71, 6

A. 41
B. 61
C. 52
D. 31

Answer – C. 52

Explanation:
In this sequence, there is a combination of two given series:
I. 31, 41, 52, 61, 71 and II. 2, 3, 4, 5, 6
Here, the pattern in I is + 10
Therefore, 52 is wrong and should be replaced by the previous number 41+10 = 51.

4. Find the wrong number in the given sequence
10, 5, 19, 12, 39, 26, 73, 54

A. 19
B. 39
C. 5
D. 26

Answer – B. 39

Explanation:
The sequence is a combination of the following two series:
I. 10, 19, 39, 73, and II. 5, 12, 26, 54
The pattern in I becomes + 9, + 18, + 36
According to the series, 37 is the correct number.
Hence, 39 is the wrong number

5. 5, 21, 69, 213, 645, ?

A. 1935
B. 1815
C. 1941
D. 1290

Answer – C. 1941

Explanation:
5
5 x 3 + 6 = 21
21 x 3 + 6 = 69
69 x 3 + 6 = 213
213 x 3 + 6 = 645
645 x 3 + 6 = 1941.
Therefore, the next number in the series is 1941.

6. 496, 492, 483, 467, ?

A. 431
B. 462
C. 437
D. 442

Answer – D. 442

Explanation:
496 – 492 = 4 = 22
492 – 483 = 9 = 32
483 – 467 = 16 = 42
So, the next has to be a difference of 25 = 52
467 – 25 = 442
Therefore, the next number in the given series is 442.

7. 8(97)6, 4(56)5, 6(75)4, 7(?)8

A. 98
B. 89
C. 88
D. 97

Answer – B. 89

Explanation:
If we observe, In 8(97)6 we can have 97- 86 = 11
4(56)5 we can have 56 – 45 = 11
6(75)4 we can have 75 – 64 = 11
So, the difference is 11.
? – 78 = 11
Hence, ? = 78+11 = 89

8. 2, 1, (1/2), (1/4), ?

A. (1/8)
B. (2/8)
C. (1/16)
D. (1/3)

Answer – A. (1/8)

Explanation:
This is a simple division series; each number is one-half of the previous number. In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.
2
2/2 = 1
1/2 = 1/2
(1/2)/2 = 1/4
(1/4)/2 = 1/8
So, ? is (1/8).

9. Find the wrong number in the given series
1, 125, 729, 2177

A. 1
B. 125
C. 729
D. 2177

Answer – D. 2177

Explanation:
Given 1, 125, 729, 2177
Let’s assume 1 = 13 , 125 = 53, 729 = 93.
However, the number difference is 40
So, the next number would be 133= 2197
Therefore, 2177 is wrong.

10. 1023, 987, 915, 807, ?

A. 563
B. 543
C. 636
D. 663

Answer – D. 663

Explanation:
1023 – 36 = 987
987 – 72 = 915
915 – 108 = 807
807 – 144 = 663

11. 460, 92, 36.8, 22.08, ?

A. 17.664
B. 18.44
C. 16.33
D. 10.56

Answer – A. 17.664

Explanation:
460*(1/5) = 92
92*(2/5) = 36.8
36.8*(3/5) = 22.08
22.08*(4/5) = 17.664

12. 8, 4, 4, 6, 12, ?

A. 39
B. 27
C. 24
D. 30

Answer – D. 30

Explanation:
8*(1/2) = 4
4*(1) = 4
4*(3/2) = 6
6*(2) = 12
12*(5/2) = 30

13. 15 , 22, 72, 552 , ?

A. 8800
B. 4763
C. 4500
D. 4592

Answer – A. 8800

Explanation:
15×2 – 8 = 22
22×4 – 16 = 72
72×8 – 24 = 552
552×16 – 32 = 8800

14. 69, 77.28, 86.55, 96.936, ?

A. 102.546
B. 108.568
C. 105.675
D. 119.876

Answer – B. 108.568

Explanation:
69 + (12*69/100) = 69 + 8.28 = 77.28
77.28 + (12*77.28/100) = 77.28 + 9.27 = 86.55
86.55 + (12*86.55/100) = 86.55 +10.386 = 96.936
96.936 + 11.632 = 108.568

15. 980, 147, 28, 11, 8.57, ?

A. 10.765
B. 8.224
C. 5.675
D. 12.653

Answer – B. 8.224

Explanation:
980/7 + 7 = 147
147/7 +7 = 28
28/7 + 7 = 11
11/7 + 7 = 8.57
8.57 /7 +7 = 8.224

16. 10 16.5 43.75 156.625 ?

A. 709.3125
B. 809.3125
C. 699.3125
D. 609.3125
E. None of these

Answer – A. 709.3125

Explanation:
10*1.5 + 1.5 = 16.5
16.5*2.5 + 2.5 = 43.75
43.75*3.5 + 3.5 = 156.625
156.625*4.5 + 4.5 = 709.3125

17. 100 125 225 450 850 ?

A. 1375
B. 1275
C. 1475
D. 1575
E. None of these

Answer – C. 1475

Explanation :
100 + 5^2 = 125
125 + 10^2 = 225
225 + 15^2 = 450
450 + 20^2 = 850
850 + 25^2 = 1475

18. 460, 92, 36.8, 22.08, ?

A. 17.664
B. 18.44
C. 16.33
D. 10.56

Answer – A. 17.664

Explanation:
460*(1/5) = 92
92*(2/5) = 36.8
36.8*(3/5) = 22.08
22.08*(4/5) = 17.664
Therefore, the next number in the series is 17.664



Please read it carefully and eligible candidate can apply for this post before this Opening will get closed. Current Government and Private vacancies are updated regularly with details.
✪ Latest Govt Jobs | Apply Online ✪
✪ Latest Defense Jobs ✪
✪ Upcoming Indian Railway Jobs ✪
✪ Latest Nursing Govt Jobs ✪
✪ Upcoming Bank Jobs ✪

To get more Latest JobUpdate like our Telegram Channel | Facebook Fan Page. Hope the information is helpful for all job seekers. Keep visiting Freshers Job for Latest Freshers Jobs, off campus drives,walk-in interviews in India.