**Capgemini Aptitude Questions & Answers For Freshers:**We have prepared model Capgemini Aptitude Questions and Answers for you. We have posted the Capgemini Aptitude Questions and Answers for Freshers in this post (2018, 2019 & 2020 Batches). Capgemini is the most well-known name in the IT industry. Capgemini's hiring department will look for applicants who possess the entire skillset. As a result, by practicing Capgemini Aptitude Questions and Answers with Solutions, students can increase their understanding. We've prepared these Capgemini Aptitude Questions based on the Capgemini Exam Pattern. So, by practicing the Capgemini Aptitude Questions and Answers, you can quickly save time.

**{jistoc} $title={Table of Contents}**

## Capgemini Aptitude Questions & Answers For Freshers Complete Overview

- Number of Questions: 16 Questions
- Time Limit: 25 mins

Topics: Profit and Loss, Time and Work. Averages. Percentages, Time and Distance, Time and Distance, Quadratic Equations. Races and Games. Areas. Compound Interest. Simple Interest. Simplification.

The questions could also be about Partnership, Boats & Streams, Volume & Surface Area, Number Problems, Odd Man Out, Probability, Permutation, and other related themes. By practicing Capgemini Aptitude Questions and Answers with Explanation, applicants can cover all of the topics included in the Aptitude section.

The questions could also be about Partnership, Boats & Streams, Volume & Surface Area, Number Problems, Odd Man Out, Probability, Permutation, and other related themes. By practicing Capgemini Aptitude Questions and Answers with Explanation, applicants can cover all of the topics included in the Aptitude section.

## Capgemini Aptitude Questions & Answers For Freshers By Sections

**1. There are 459 students in a hostel. If the number of students increased by 36, the expenses of the mess increased by Rs .81 Per day while the average expenditure per head reduced by 1. Find the original expenditure of the mess?**

A. 7304

B. 7314

C. 7334

D. 7344

Answer – D. 7344

Explanation:

Total expenditure = 459x

36 students joined then total expenditure = 459x+81

average = 459x+81/495 = x-1

x = 16

original expenditure = 16*459 = 7344

Hence the original expenditure of the mess is 7344.

**2. The average weight of 40 Students is 32. If the Heaviest and Lightest are excluded the average weight reduces by 1. If only the Heaviest is excluded then the average is 31. Then what is the weight of the Lightest?**

A. 30

B. 31

C. 32

D. 33

Answer – 2. 31

Explanation:

40*32 = 1280

1280-H/39 = 31

H =71

1280-71- L/38 = 31

L = 31

**3. M and N invested rupees 4000 and 5000 respectively in a business. M being an active partner will get rupee 50 every month extra for running the business. In a year if M receive a total of 800 rupees, then what will N get from the business.**

A. 200

B. 300

C. 400

D. 250

Answer – D. 250

Explanation:

The ratio in which the profit will divide – 4:5.

M will get 50*12 = 600 rupees extra, so from business M got 200 rupees.

i.e (4/9)*P = 200, P = 450. So N will get 450 – 200 = 250 rupees

**4. A Jar contains 30 liters mixture of Milk and Water in the ratio of x:y respectively. When 10 liters of the mixture is taken out and replaced it water, then the ratio becomes 2:3. Then what is the initial quantity of Milk in the Jar?**

A. 18 Liter

B. 20 Liter

C. 12 Liter

D. 15 Liter

Answer – A. 18 Liter

Explanation:

x+y =30

(x-10*x/x+y)/ (y-10*y/(x+y) + 10) = 2/3

2x-4/3y = 20

x =18

**5. A Jar contains 100 liters of Milk a thief stole 10 liters of Milk and replaced it with water. Next, he stole 20 liters of Milk and replaced it with water. Again he stole 25 liters of Milk and replaced with water. Then what is the quantity of water in the final mixture?**

A. 55 Liter

B. 54 Liter

C. 50 Liter

D. 46 Liter

Answer – D. 46 Liter

Explanation:

According to the given data

Milk = 100*90/100*80/100*75/100 = 54

Water = 100-54 = 46

**6. A Container contains ‘X’ Liters of Milk. A thief stole 50 Liters of Milk and replaced it with the same quantity of water. He repeated the same process further two times. And thus Milk in the container is only ‘X-122’ liters. Then what is the quantity of water in the final mixture?**

A. 124 Liter

B. 128 Liter

C. 250 Liter

D. 122 Liter

Answer – D. 122 Liter

Explanation:

X-122 = X(1-50/X)³

X = 250 Liter

Milk = 250-122 = 128

Water = 122

**7. The perimeter of a square is equal to twice the perimeter of a rectangle of length 10 cm and breadth 4 cm. What is the circumference of a semi-circle whose diameter is equal to the side of the square?**

A. 46 cm

B. 36 cm

C. 38 cm

D. 23 cm

Answer – B. 36 cm

Explanation:

However, Perimeter of square = 2(l + b)

= 2 * 2(10 + 4) = 2 * 28 = 56 cm

Side of square = 56/4 = 14 cm

Radius of semi-circle = 14/2 = 7cm

Circumference of the semi-circle = 22/7 * 7 + 14 = 36 cm

**8. The length of a rectangle is 3/5th of the side of a square. The radius of a circle is equal to the side of the square. The circumference of the circle is 132 cm. What is the area of the rectangle, if the breadth of the rectangle is 15 cm?**

A. 112 cm²

B. 149 cm²

C. 189 cm²

D. 199 cm²

Answer – C. 189 cm²

Explanation:

The circumference of the circle = 132

2πR = 132; R = 21 cm

Side of square = 21 cm

Length of the rectangle = 3/5 * 21 = 63/5

Area of the rectangle = 63/5 * 15 = 189 cm²

**9. Smallest side of a right-angled triangle is 13 cm less than the side of a square of perimeter 72 cm. Second largest side of the right-angled triangle is 2 cm less than the length of the rectangle of area 112 cm² and breadth 8 cm. What is the largest side of the right-angled triangle?**

A. 20 cm

B. 12 cm

C. 10 cm

D. 13 cm

Answer – D. 13 cm

Explanation:

Side of square = 72/4 = 18 cm

Smallest size of the right-angled triangle = 18 – 13 = 5 cm

Length of rectangle = 112/8 = 14 cm

Second side of the right-angled triangle = 14 – 2 = 12 cm

Hypotenuse of the right-angled triangle = √(25 + 144) = 13cm

**10. A shopkeeper gains 15% after allowing a discount of 20% on the market price of an article. Find his profit %, if the articles are sold at a market price allowing no discount?**

A. 43.76%

B. 45%

C. 50%

D. 53.75%

Answer – A. 43.76%

Explanation:

Market price = Rs.100

SP = Rs.80, Discount = 20

Gain = 15%

CP = 80*100/115 = 69.56

Profit % = [100-69.56/69.56]*100

= 30.44*100/69.56

= 43.76%

**11. Cost price of 80 notebooks is equal to the selling price of 65 notebooks. The gain or loss % is**

A. 23%

B. 32%

C. 42%

D. 27%

Answer – A. 23%

Explanation:

% = [80 – 65/65]*100

= 15*100/65 = 1500/65

= 23.07 = 23% profit

Finally, the gain is 23%

**12. Articles are marked at a price which gives a profit of 22%. After allowing a certain discount the profit reduced to half of the previous profit, then the discount % is**

A. 7%

B. 10%

C. 12%

D. 9%

Answer – D. 9%

Explanation:

Cost Price (CP) = 100

Market Price (MP)= 122

Selling Price (SP) = 111

% of Discount (D) => 122 *(100-x)/100 = 111

122*(100-x) = 11100

12200-122x = 11100

12200-11100 = 122x

X = 1100/122 = 9.02 = 9%

Therefore, the discount is 9%

**13. Ramesh lends Rs 50,000 of two of his friends. He gives Rs 30,000 to the first at 6% p.a. simple interest. He wants to make a profit of 10% on the whole. The simple interest rate at which he should lend the remaining sum of money to the second friend is**

A. 11%

B. 17%

C. 8%

D. 16%

Answer – D.16%

Explanation:

S.I. on Rs 30000

=(30000×6×1)/100 = Rs. 1800

Profit to made on Rs 50000

= 50000×10/100=Rs 5000

S.I.on Rs.20000 = 5000-1800 = Rs.3200

Rate=(S.I.* 100)/(P * T)=(3200×100)/20000

=16% per annum

**14. Vishal borrowed some money for one year at 8% per annum simple interest and after 18 months, he again borrowed the same money at a Simple Interest of 32% per annum. In both cases, he paid Rs.5452. Which of the following could be the amount that was borrowed by Hussain in each case if interest is paid half-yearly?**

A. 4500

B. 4700

C. 3900

D. 4200

Answer – B. 4700

Explanation:

16% for 6 months

x = Borrowed money

Take x =100%

116% of x = 5452

x = 4700

**15. Rakesh lent out a part of Rs. 38800 is lent out at 6% per six months. The rest of the amount is lent out at 5% per annum after one year. The ratio of interest after 3 years from the time when the first amount was lent is 5:4. Find the second part that was lent out at 5%.**

A. 28500

B. 28800

C. 30080

D. 20500

Answer – B. 28800

Explanation:

First Part = x

[x * (0.06)*6] / (388800 – x)*0.05*2 = 5/4

1.44x = 19400 – 0.5x

x = 10000

Second Part = 38800 – 10000 = 28800

Hence the second part that was lent out at 5% = 28800

**16. The cost of the Coal block varies directly with the square of its weight. The Coal block is divided into three parts whose weights are in the ratio of 5:6:7. If the Coal block is divided into three equal parts by weight then there would be further loss of Rs.7200. Then what is the actual cost of Coal Block?**

A. 2332880

B. 3888000

C. 3960000

D. 1166400

Answer – D. 1166400

Explanation:

Cost = (5x)2+(6x)2+(7x)2 = 110×2

When weights equal = (6x)2+(6x)2+(6x)2 =108×2

Loss = 7200 = 110×2-108×2=2×2

x =60

Actual cost = (6x+6x+6x)2

(18*60)2 = 1166400

Therefore, the actual cost of Coal Block is 1166440.

Please read it carefully and eligible candidate can apply for this post before this Opening will get closed. Current Government and Private vacancies are updated regularly with details.

**✪ Latest Govt Jobs | Apply Online ✪**

**✪ Latest Defense Jobs ✪**

**✪ Upcoming Indian Railway Jobs ✪**

**✪ Latest Nursing Govt Jobs ✪**

**✪ Upcoming Bank Jobs ✪**

To get more Latest JobUpdate like our

**Telegram Channel**|

**Facebook Fan Page**. Hope the information is helpful for all job seekers. Keep visiting

**Freshers Job**for Latest Freshers Jobs, off campus drives,walk-in interviews in India.

Comments