TCS NQT Questions And Answers 2023 For Freshers | TCS NQT Technical, HR Interview Questions Pattern

TCS NQT Questions And Answers For BTECH MCA MSC ME MTECH | TCS NQT Technical, HR Interview Questions Pattern

TCS NQT Questions And Answers For BTECH MCA MSC ME MTECH | TCS NQT Technical, HR Interview Questions Pattern - This article will assist you in understanding the TCS NQT Selection Process for Freshers, as well as the kind of TCS NQT Technical Interview Questions for Freshers and TCS NQT HR Interview Questions that will be asked during the TCS NQT (National Qualifier Test) Interview. We assume you already know what to expect from this round. But first, let us give you a sense of what you might expect during the TCS NQT Technical Interview Round. This round of the TCS NQT Recruitment Process will be the most difficult, but not impossible. It all depends on how good your core courses are and how well you know certain things. Furthermore, the interviewee is likely to ask you to develop a program to assess your coding abilities. As a result, be ready for anything that may occur.

TCS NQT Interview Questions For Freshers 2022 2023

Furthermore, we assure you that this position would enable you to realize your aspiration of being picked and working for TCS. The parts below, such as TCS NQT Exam Pattern and TCS NQT Hiring Process, will assist you in understanding what the TCS Hiring team will do to hire excellent applicants to their workforce. So, without further ado, read down and get the TCS NQT Interview Questions for Freshers to help you ace your TCS NQT Interview.
{jistoc} $title={Table of Contents}

TCS NQT Interview Questions Complete Overview

Company NameTCS NQT 
ExperienceFreshers
QualificationsAny Graduate/ Post Graduate
Job RoleMultiple
Official Websitewww.tcs.com

TCS NQT Freshers Selection Procedures 2022 2023

Aspirants who are interested in applying for the TCS NQT 2022 should read this section to learn more about the TCS NQT Hiring Process 2022 for Freshers that the TCS Recruitment Team follows. Please keep in mind that you must be shortlisted in the TCS NQT Recruitment Process in order to be considered for employment with the company.
  • Online Test
  • Technical Interview Round
  • Managerial Interview Round
  • HR Interview Round

TCS NQT Questions Pattern 2022

This section offers comprehensive information about the TCS NQT Exam Pattern 2022, which will be beneficial to candidates who have applied for the TCS NQT 2022. This TCS NQT Online Test is the first step in the TCS NQT Selection Process; if you want to be considered for the next round, you must do very well. As a result, look over the components of the TCS NQT Online Test and mentally prepare yourself to perform well in this round. Also, make sure you guys stick to the time limits for each section and prepare appropriately.

Name of the SectionsNumber of QuestionsTime Duration
Quantitative Aptitude2640
Logical Reasoning3050
Verbal Ability2430
Programming Logic1015
Coding245
Total92180

TCS NQT Sample Questions And Answers For Freshers

1. Express at a speed of 36 mph in meters per second?

A. 10 mps B. 12 mps C. 14 mps D. 17 mps

Answer: Option A

Explanation:

36 * 5/18 = 10 mps

2. Express 25 mps in kmph?

A. 15 kmph B. 99 kmph C. 90 kmph D. None

Answer: Option C

Explanation:

25 * 18/5 = 90 kmph

3. The speed of a train is 90 kmph. What is the distance covered by it in 10 minutes?

A. 15 kmph B. 12 kmph C. 10 kmph D. 5 kmph

Answer: Option A

Explanation:

90 * 10/60 = 15 kmph

4. A car covers a distance of 624 km in 6 1⁄2 hours. Find its speed?

A. 104 kmph B. 140 kmph C. 104 mph D. 10.4 kmph

Answer: Option A

Explanation:

624/6 = 104 kmph

6. A and B can do a piece of work in 12 days and 16 days respectively. Both work

for 3 days and then A goes away. Find how long will B take to complete the

remaining work?

A. 15 days B. 12 days C. 10 days D. 9 days

Answer: Option D

Explanation:

3/12 + (3 + x)/16 = 1

x = 9 days

7. A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it?

A. 18 days B. 20 days C. 24 days D. 30 days

Answer: Option C

Explanation:

2c = 1⁄4 + 1/6 – 1/3 = 1/12

c = 1/24 => 24 days

8. A can do a piece of work in 10 days. He works at it for 4 days and then B

finishes it in 9 days. In how many days can A and B together finish the work?

A. 6 days B. 8 days C. 8 1⁄2 days D. 7 1⁄2 days

Answer: Option A

Explanation:

4/10 + 9/x = 1 => x = 15

1/10 + 1/15 = 1/6 => 6 days

9. A can do a piece of work in 40 days; B can do the same in 30 days. A started

alone but left the work after 10 days, then B worked at it for 10 days. C finished

the remaining work in 10 days. C alone can do the whole work in?

A. 24 days B. 30 days C. 44 days D. 17 1/2 days

Answer: Option A

Explanation:

10/40 + 10/30 + 10/x = 1

x = 24 days

10. A work which could be finished in 9 days was finished 3 days earlier after 10

more men joined. The number of men employed was?

A. 18 B. 20 C. 22 D. 24

Answer: Option B

Explanation:

x 9

(x + 10)-----6

x * 9 = (x + 10)6

x = 20

11. A and B can do a piece of work in 7 days. With the help of C they finish the

work in 5 days. C alone can do that piece of work in?

A. 1 day B. 10 days C. 30 days D. 32 days

Answer: Option C

Explanation:

C = 1/5 – 1/6 = 1/30 => 30 days

12. Ravi can do a piece of work in 30 days while Prakash can do it in 40 days. In

how many days will they finish it together?

A. 17 1/7 days B. 27 1/7 days C. 23 2/7 days D. 16 4/11 days

Answer: Option A

Explanation:

1/30 + 1/40 = 7/120

120/7 = 17 1/7 days

13. Anil can do work in 15 days while Sunil can do it in 25 days. How long will

they take if both work together?

A. 3 4/9 days B. 8 4/9 days C. 9 3/8 days D. 6 3/8 days

Answer: Option C

Explanation:

1/15 + 1/25 = 8/75

75/8 = 9 3/8 day

14. A can do a job in 18 days and B can do it in 30 days. A and B working together

will finish twice the amount of work in--------days?

A. 21 1⁄2 days B. 22 1⁄2 days C. 23 1⁄2 days D. 12 1⁄2 days

Answer: Option B

Explanation:

1/18 + 1/30 = 8/90 = 4/45

45/4 = 11 1⁄4 *2 = 22 1⁄2 days

15. A can do a piece of work in 10 days and B can do it in 15 days and C can do it

20 days. They started the work together and A leaves after 2 days and B leaves

after 4 days from the beginning. How long will work lost?

A. 8 2/3 days B. 9 2/3 days C. 10 2/3 days D. 10 days

Answer: Option C

Explanation:

2/10 + 4/15 + x/20 = 1

x = 32/3 = 10 2/3

16. Three persons invested Rs.9000 in a joint business. The second person invested Rs.1000 more than the first and the third Rs.1000 more than the second. After two years, they gained Rs.5400. How much third person will get?

A. Rs.2400 B. Rs.3600 C. Rs.2850 D. Rs.2000

Answer: Option A

Explanation:

First persons investment = x

Second persons investment = x + 1000

Third persons investments = x + 2000

x + x + 1000 + x + 2000 = 9000

3x = 6000

x = 2000

Ratio = 2000 : 3000 : 4000

2:3:4

4/9 * 54000 = 2400

17. A, B and C enter into a partnership. A invests some money at the beginning, B

invests double the amount after 6 months, and C invests thrice the amount after

8 months. If the annual gain be Rs.18000. A's share is?

A. Rs.7500 B. Rs.7200 C. Rs.6000 D. Rs.5750

Answer: Option C

Explanation:

x* 12 : 2x* 6: 3x* 4

1:1:1

1/3 * 18000 = 6000

18. A and B rent a pasture for 10 months. A put in 80 cows for 7 months. How

many can B put in for the remaining 3 months if he pays half as much again as A?

A. 120 B. 180 C. 200 D. 280

Answer: Option D

Explanation:

80* 7: x* 3 = 1:1 1/2

560: 3x = 2: 3

x = 280

19. A and B put in Rs.300 and Rs.400 respectively into a business. A reinvests into

the business his share of the first year's profit of Rs.210 whereas B does not. In

what ratio should they divide the second year's profit?

A. 39:40 B. 40:39 C. 3:4 D. 4:3

Answer: Option A

Explanation:

3: 4

A = 3/7*210 = 90

390: 400

39:4

20. A and B invest Rs.3000 and Rs.4000 respectively in a business. If A doubles

his capital after 6 months. In what ratio should A and B divide that year's profit?

A. 9:10 B. 9:8 C. 3:4 D. 39:49

Answer: Option B

Explanation:

(3*6 + 6*6): (4*12)

54:48 => 9:8

21. A man purchased 3 blankets @ Rs.100 each, 5 blankets @ Rs.150 each and

two blankets at a certain rate which is now slipped off from his memory. But he

remembers that the average price of the blankets was Rs.150. Find the unknown

rate of two blankets?

A. Rs.150 B. Rs.225 C. Rs.250 D. None

Answer: Option D

Explanation:

10 * 150 = 1500

3 * 100 + 5 * 150 = 1050

1500 – 1050 = 450

22. The average temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday

was 48 degrees and for Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 46

degrees. If the temperature on Monday was 42 degrees. Find the temperature on

Friday?

A. 40 degrees B. 38 degrees C. 36 degrees D. 34 degrees

Answer: Option D

Explanation:

M + Tu + W + Th = 4 * 48 = 192

Tu + W + Th + F = 4 * 46 = 184

M = 42

Tu + W + Th = 192 -42 = 150

F= 184 – 150 = 34

23. The average age 9 members of a committee is the same as it was 2 years

ago, because an old number has been replaced by a younger number. Find how

much younger is the new member than the old number?

A. 7 years B. 11 years C. 18 years D. 27 years

Answer: Option C

Explanation:

9 * 2 = 18 years

24. Nine men went to a hotel. Eight of them spent Rs.3 each over their meals and the ninth spent Rs.2 more than the average expenditure of all the nine. Determine the total money spent by them?

A. Rs.29.25 B. Rs.30.25 C. Rs.32 D. Rs.35

Answer: Option A

Explanation:

Average of 9 = x

9x = 8 * 3 + x * 2 x = 3.25

Total = 9 * 3.25 = 29.25

25. The average marks in mathematics scored by the pupils of a school at the

public examination were 39. If four of these pupils who actually scored 5, 12, 15

and 19 marks at the examination had not been sent up, the average marks for the

school would have been 44. Find the number of pupils sent up for examination

from the school?

A. 20 B. 25 C. 30 D. 32

Answer: Option B

Explanation:

39x = 5 + 12 + 15 + 19 + (x – 4)44

x = 25

26. HCF and LCM two numbers are 12 and 396 respectively. If one of the numbers

is 36, then the other number is?

A. 36 B. 66 C. 132 D. 264

Answer: Option C

Explanation:

12 * 396 = 36 * x

x = 132

27. Least perfect square number, exactly divisible by 21, 36 and 56 is?

A. 3600 B. 504 C. 441 D. 7056

Answer: Option D

Explanation:

LCM = 7 * 3 * 4 * 3 * 2 = 504

504 * 7 * 2 = 7056

28. In finding the HCF of two numbers, the last divisor was 41 and the successive

quotients, starting from the first, where 2, 4 and 2. The numbers are?

A. 700,400 B. 820,360 C. 800,500 D. 820,369

Answer: Option D

29. A man was employed on the promise that he will be paid the highest wages

per day. The contract money to be paid was Rs. 1189. Finally he was paid only Rs. 1073. For how many days did he actually work?

A. 39 B. 40 C. 37 D. 35

Answer: Option C

Explanation:

HCF of 1189, 1073 = 29

1073/29 = 37

30. An officer was appointed on maximum daily wages on contract money of Rs. 4956. But on being absent for some days, he was paid only Rs. 3894. For how many days was he absent?

A. 3 B. 4 C. 5 D. 6

Answer: Option A

Explanation:

HCF of 4956, 3894 = 354

(4956 - 3894)/354 = 3

31. Find the greatest number which will divide 25, 73 and 97 as so to leave the

the same remainder in each case?

A. 12 B. 18 C. 24 D. 32

Answer: Option C

Explanation:

32. Find the greatest number which is such that when 697, 909, and 1227 are

divided by it, the remainders are all the same?

A. 53 B. 112 C. 108 D. 106

Answer: Option D

33. If the population of a certain city increases at the rate of 5%. If the population in 1981

was 138915, then the population in 1978 was?

A. 1,20,000 B. 1,10,000 C. 1,00,000 D. 90,000

Answer: Option A

Explanation:

X * (105/100) * (105/100) * (105/100) = 138915

X = 138915/1.157625

X = 120000

34. There were two candidates in an election. Winner candidate received 62% of

votes and won the election by 288 votes. Find the number of votes casted to the

winning candidate?

A. 456 B. 744 C. 912 D. 1200

Answer: Option B

Explanation:

W = 62% L = 38%

62% - 38% = 24%

24% -------- 288

62% -------- ? => 744

35. Nitin’s salary is reduced by 10% and then the reduced salary is increased by 10%. Find,how many percentages his present salary is less as compared to his previous salary?

A. Nothing B. 10% C. 1% D. 5%

Answer: Option C

Explanation:

10*10 = 1% 100

36. A man spends 10% of his income on house rent, 20% of the rest on his

children’s education, 25% of the rest on miscellaneous causes. If he now possesses Rs. 1944 then his income is?

A. Rs.3600 B. Rs.4000 C. Rs.4500 D. Rs.3000

Answer: Option A

Explanation:

X * (90/100) * (80/100) * (75/100) = 1944

X * 0.9 * 0.8 * 0.75

X = 1944/0.54

X = 3600

37. If the cost of sugar increases by 25%. How much percent consumption of sugar

should be decreased in order to keep the expenditure fixed?

A. 10% B. 15% C. 20% D. 25% E. None

Answer: Option C

Explanation:

100

125

125 ----- 25

100 ------ ? => 20%

38. The price of an article has been reduced by 25%. In order to restore the

original price the new price must be increased by?

A. 33 1/3 % B. 9 1/11 % C. 11 1/9 % D. 66 2/3 % E. None

Answer: Option A

Explanation:

100

75

75 ------- 25

100 ------ ? => 33 1/3%

39. Two numbers are 30% and 37% are less than a third number.How much

percent is the second number less than the first?

A. 15% B. 12% C. 10% D. 5%

Answer: Option C

Explanation:

I II III

70 63 100

70 7

100 ------ ? => 10%

40. A man saves 20% of his monthly salary. If an account of the dearness of things he

is to increase his monthly expenses by 20%, he is only able to save Rs. 200 per

month. What is his monthly salary?

A. Rs.5000 B. Rs.25000 C. Rs.7500 D. Rs.8500

Answer: Option A

Explanation:

Income = Rs. 100

Expenditure = Rs. 80

Savings = Rs. 20

Present Expenditure 80*(20/100) = Rs. 96

Present Savings = 100 – 96 =Rs. 4

100 ------ 4

? --------- 200 => 5000

TCS NQT Technical Interview Questions for Freshers

  • Explain the functionality of a linked list?
  • Explain recursive function & what is the data structures used to perform recursion?
  • What do you know about the garbage collector?
  • What is Cryptography?
  • What is the use of a dangling pointer?
  • Explain the difference between C and Python?
  • What is Memory Alignment?
  • What is an IP address?
  • What is data abstraction? what are the three levels of data abstraction with Example?
  • What are the different storage classes in C?
  • What are DDL, DML, and DCL commands in my SQL?
  • What is the Difference Between DELETE and TRUNCATE
  • How to Get Current Date In SQL?
  • What is a Palindrome
  • What is a conversion constructor?
  • What is Cloud Computing?
  • const char *p, char const *p What is the difference between the above two?
  • Explain types of protocols.
  • Differentiate between Complier and Interpreter?
  • What is cache memory?
  • Characteristics of Big Data Analytics
  • Write a Program to print the right triangle star pattern
  • What are the four basic principles of OOPS?
  • What is a user-defined exception in Java?
  • What is a command-line argument?
  • Write a Binary Search program
  • What is a spanning Tree?
  • Define Machine Learning, deep learning & AI?
  • Write a Program to print the Half Pyramid Number Pattern
  • Explain the difference between ‘operator new’ and the ‘new’ operator?

TCS NQT Managerial Interview Questions For Freshers

Following their outstanding performance in the TCS NQT Technical Interview, applicants will advance to the Managerial Round. The most important thing for you to do in this TCS NQT Managerial Round is to maintain and demonstrate your confidence, as well as your leadership abilities and thoughts. Also, keep in mind that everything you say should reflect your personality and sincerity; don't give replies solely to make an impression or acquire a job. Check out the TCS NQT Managerial Interview Questions below to see what you may expect during the Managerial stage.
  • How will you manage a team of trainees?
  • What will you do if your work gets continuously criticized by your boss?
  • How do you define success?
  • Are you comfortable working in a team or do you like to work alone?
  • What if you’re not given your preferred location?
  • What will you do if you are given a team to work with, which has internal conflicts within?
  • What will be your reaction if the deadline of your project suddenly decreases?
  • What quality do you have that differentiates you from others?
  • Suppose you are traveling in a boat with your wife and father, and the boat started drowning, whom will you save?
  • On what basis should I judge you before handing over any project to you?

HR Interview Questions for TCS NQTs

Those who have passed the TCS NQT Technical and MR Interviews and have been shortlisted will be invited to the HR Interview round. This TCS NQT HR Interview is the simplest of the TCS NQT Interviews. Again, perception depends from person to person; if you are a person who is completely self-assured and can easily answer any question, this round will be a breeze for you. And if you're apprehensive and have trouble communicating, this round will be challenging for you. So, the most important thing is to keep your confidence and communicate openly.
  • Are you willing to relocate and comfortable working night shifts?
  • Tell me something, which you haven’t mentioned in your resume?
  • Where do you see yourself in the next 5 years?
  • Have you led any team/ controlled crowd of people efficiently?
  • What are your plans for higher studies?
  • Introduce Yourself
  • Tell me about your family.
  • Your Strength and Weakness
  • Do you have any backlogs?
  • Have you ever scored less than 60% in intermediate, high school or college?
  • Even though you have a lot of offers why do you want to join TCS?
  • How did you prepare for this interview and did anyone guide you.