TCS Aptitude Questions and Answers 2023 | Latest TCS Aptitude Question Pattern For Digital, NQT, Ninja, Next-Step Exam

Latest TCS Aptitude Question Pattern For Digital, NQT, Ninja, Next-Step Profile

TCS Aptitude Questions and Answers 2022 2023  | Latest TCS Aptitude Question Pattern For Digital, NQT, Ninja, Next-Step Exam: TCS Aptitude Questions 2022 cover a wide range of topics including Trains, Height and Distance, Simple Interest, Profit and Loss, Percentage, Calendar, Average, Volume and Surface Area, Numbers, Problems on H.C.F and L.C.M, Simplification, Surds and Indices, Chain Rule, Boats and Streams, Logarithm, Stocks and Shares, True Discount, Odd, Man Out and Series, Time and Distance, Time and Work, Compound, As a result, focus on the specified topics in order to pass the TCS Online Aptitude Test.
{jistoc} $title={Table of Contents}

Latest TCS Aptitude Question Pattern For Digital, NQT, Ninja, Next-Step Exam

Good day, readers!! We have provided detailed information about TCS Aptitude Questions 2022 in this article. Every year, a large number of candidates gather for both on-campus and off-campus efforts. However, just a few of them are choosing because TCS jobs are quite competitive. All contestants must and should prepare well in order to pass the test. For that reason, we have included the TCS Aptitude Questions 2022 with Solutions in this article for the convenience of candidates. As a result, we've included a PDF link at the bottom of this post. So go ahead and click on the exact link to get a list of Aptitude Test Questions.

TCS Aptitude Questions For Freshers

1. Express at a speed of 36 mph in meters per second?

A. 10 mps B. 12 mps C. 14 mps D. 17 mps

Answer: Option A

Explanation:

36 * 5/18 = 10 mps

2. Express 25 mps in kmph?

A. 15 kmph B. 99 kmph C. 90 kmph D. None

Answer: Option C

Explanation:

25 * 18/5 = 90 kmph

3. The speed of a train is 90 kmph. What is the distance covered by it in 10 minutes?

A. 15 kmph B. 12 kmph C. 10 kmph D. 5 kmph

Answer: Option A

Explanation:

90 * 10/60 = 15 kmph

4. A car covers a distance of 624 km in 6 1⁄2 hours. Find its speed?

A. 104 kmph B. 140 kmph C. 104 mph D. 10.4 kmph

Answer: Option A

Explanation:

624/6 = 104 kmph


6. A and B can do a piece of work in 12 days and 16 days respectively. Both work

for 3 days and then A goes away. Find how long will B take to complete the

remaining work?

A. 15 days B. 12 days C. 10 days D. 9 days

Answer: Option D

Explanation:

3/12 + (3 + x)/16 = 1

x = 9 days

7. A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it?

A. 18 days B. 20 days C. 24 days D. 30 days

Answer: Option C

Explanation:

2c = 1⁄4 + 1/6 – 1/3 = 1/12

c = 1/24 => 24 days

8. A can do a piece of work in 10 days. He works at it for 4 days and then B

finishes it in 9 days. In how many days can A and B together finish the work?

A. 6 days B. 8 days C. 8 1⁄2 days D. 7 1⁄2 days

Answer: Option A

Explanation:

4/10 + 9/x = 1 => x = 15

1/10 + 1/15 = 1/6 => 6 days

9. A can do a piece of work in 40 days; B can do the same in 30 days. A started

alone but left the work after 10 days, then B worked at it for 10 days. C finished

the remaining work in 10 days. C alone can do the whole work in?

A. 24 days B. 30 days C. 44 days D. 17 1/2 days

Answer: Option A

Explanation:

10/40 + 10/30 + 10/x = 1

x = 24 days

10. A work which could be finished in 9 days was finished 3 days earlier after 10

more men joined. The number of men employed was?

A. 18 B. 20 C. 22 D. 24

Answer: Option B

Explanation:

x 9

(x + 10)-----6

x * 9 = (x + 10)6

x = 20

11. A and B can do a piece of work in 7 days. With the help of C they finish the

work in 5 days. C alone can do that piece of work in?

A. 1 day B. 10 days C. 30 days D. 32 days

Answer: Option C

Explanation:

C = 1/5 – 1/6 = 1/30 => 30 days

12. Ravi can do a piece of work in 30 days while Prakash can do it in 40 days. In

how many days will they finish it together?

A. 17 1/7 days B. 27 1/7 days C. 23 2/7 days D. 16 4/11 days

Answer: Option A

Explanation:

1/30 + 1/40 = 7/120

120/7 = 17 1/7 days

13. Anil can do work in 15 days while Sunil can do it in 25 days. How long will

they take if both work together?

A. 3 4/9 days B. 8 4/9 days C. 9 3/8 days D. 6 3/8 days

Answer: Option C

Explanation:

1/15 + 1/25 = 8/75

75/8 = 9 3/8 days

14. A can do a job in 18 days and B can do it in 30 days. A and B working together

will finish twice the amount of work in--------days?

A. 21 1⁄2 days B. 22 1⁄2 days C. 23 1⁄2 days D. 12 1⁄2 days

Answer: Option B

Explanation:

1/18 + 1/30 = 8/90 = 4/45

45/4 = 11 1⁄4 *2 = 22 1⁄2 days

15. A can do a piece of work in 10 days and B can do it in 15 days and C can do it

20 days. They started the work together and A leaves after 2 days and B leaves

after 4 days from the beginning. How long will work be lost?

A. 8 2/3 days B. 9 2/3 days C. 10 2/3 days D. 10 days

Answer: Option C

Explanation:

2/10 + 4/15 + x/20 = 1

x = 32/3 = 10 2/3

16. Three persons invested Rs.9000 in a joint business. The second person invested Rs.1000 more than the first and the third Rs.1000 more than second. After two years, they gained Rs.5400. How much third person will get?

A. Rs.2400 B. Rs.3600 C. Rs.2850 D. Rs.2000

Answer: Option A

Explanation:

First persons investment = x

Second persons investment = x + 1000

Third persons investments = x + 2000

x + x + 1000 + x + 2000 = 9000

3x = 6000

x = 2000

Ratio = 2000 : 3000 : 4000

2:3:4

4/9 * 54000 = 2400

17. A, B and C enter into a partnership. A invests some money at the beginning, B

invests double the amount after 6 months, and C invests thrice the amount after

8 months. If the annual gain be Rs.18000. A's share is?

A. Rs.7500 B. Rs.7200 C. Rs.6000 D. Rs.5750

Answer: Option C

Explanation:

x* 12 : 2x* 6: 3x* 4

1:1:1

1/3 * 18000 = 6000

18. A and B rent a pasture for 10 months. A put in 80 cows for 7 months. How

many can B put in for the remaining 3 months if he pays half as much again as A?

A. 120 B. 180 C. 200 D. 280

Answer: Option D

Explanation:

80* 7: x* 3 = 1:1 1/2

560: 3x = 2: 3

x = 280

19. A and B put in Rs.300 and Rs.400 respectively into a business. A reinvests into

the business his share of the first year's profit of Rs.210 where as B does not. In

what ratio should they divide the second year's profit?

A. 39:40 B. 40:39 C. 3:4 D. 4:3

Answer: Option A

Explanation:

3: 4

A = 3/7*210 = 90

390: 400

39:40

20. A and B invests Rs.3000 and Rs.4000 respectively in a business. If A doubles

his capital after 6 months. In what ratio should A and B divide that year's profit?

A. 9:10 B. 9:8 C. 3:4 D. 39:49

Answer: Option B

Explanation:

(3*6 + 6*6): (4*12)

54:48 => 9:8

21. A man purchased 3 blankets @ Rs.100 each, 5 blankets @ Rs.150 each and

two blankets at a certain rate which is now slipped off from his memory. But he

remembers that the average price of the blankets was Rs.150. Find the unknown

rate of two blankets?

A. Rs.150 B. Rs.225 C. Rs.250 D. None

Answer: Option D

Explanation:

10 * 150 = 1500

3 * 100 + 5 * 150 = 1050

1500 – 1050 = 450

22. The average temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday

was 48 degrees and for Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 46

degrees. If the temperature on Monday was 42 degrees. Find the temperature on

Friday?

A. 40 degrees B. 38 degrees C. 36 degrees D. 34 degrees

Answer: Option D

Explanation:

M + Tu + W + Th = 4 * 48 = 192

Tu + W + Th + F = 4 * 46 = 184

M = 42

Tu + W + Th = 192 -42 = 150

F= 184 – 150 = 34

23. The average age 9 members of a committee are the same as it was 2 years

ago, because an old number has been replaced by a younger number. Find how

much younger is the new member than the old number?

A. 7 years B. 11 years C. 18 years D. 27 years

Answer: Option C

Explanation:

9 * 2 = 18 years

24. Nine men went to a hotel. Eight of them spent Rs.3 each over their meals and the ninth spent Rs.2 more than the average expenditure of all the nine. Determine the total money spent by them?

A. Rs.29.25 B. Rs.30.25 C. Rs.32 D. Rs.35

Answer: Option A

Explanation:

Average of 9 = x

9x = 8 * 3 + x * 2 x = 3.25

Total = 9 * 3.25 = 29.25

25. The average marks in mathematics scored by the pupils of a school at the

public examination were 39. If four of these pupils who actually scored 5, 12, 15

and 19 marks at the examination had not been sent up, the average marks for the

school would have been 44. Find the number of pupils sent up for examination

from the school?

A. 20 B. 25 C. 30 D. 32

Answer: Option B

Explanation:

39x = 5 + 12 + 15 + 19 + (x – 4)44

x = 25

26. HCF and LCM two numbers are 12 and 396 respectively. If one of the numbers

is 36, then the other number is?

A. 36 B. 66 C. 132 D. 264

Answer: Option C

Explanation:

12 * 396 = 36 * x

x = 132

27. Least perfect square number, exactly divisible by 21, 36 and 56 is?

A. 3600 B. 504 C. 441 D. 7056

Answer: Option D

Explanation:

LCM = 7 * 3 * 4 * 3 * 2 = 504

504 * 7 * 2 = 7056

28. In finding the HCF of two numbers, the last divisor was 41 and the successive

quotients, starting from the first, where 2, 4 and 2. The numbers are?

A. 700,400 B. 820,360 C. 800,500 D. 820,369

Answer: Option D

29. A man was employed on the promise that he will be paid the highest wages

per day. The contract money to be paid was Rs. 1189. Finally he was paid only Rs. 1073. For how many days did he actually work?

A. 39 B. 40 C. 37 D. 35

Answer: Option C

Explanation:

HCF of 1189, 1073 = 29

1073/29 = 37

30. An officer was appointed on maximum daily wages on contract money of Rs. 4956. But on being absent for some days, he was paid only Rs. 3894. For how many days was he absent?

A. 3 B. 4 C. 5 D. 6

Answer: Option A

Explanation:

HCF of 4956, 3894 = 354

(4956 - 3894)/354 = 3

31. Find the greatest number which will divide 25, 73 and 97 as so to leave the

the same remainder in each case?

A. 12 B. 18 C. 24 D. 32

Answer: Option C

Explanation:

32. Find the greatest number which is such that when 697, 909, and 1227 are

divided by it, the remainders are all the same?

A. 53 B. 112 C. 108 D. 106

Answer: Option D

33. If the population of a certain city increases at the rate of 5%. If the population in 1981

was 138915, then the population in 1978 was?

A. 1,20,000 B. 1,10,000 C. 1,00,000 D. 90,000

Answer: Option A

Explanation:

X * (105/100) * (105/100) * (105/100) = 138915

X = 138915/1.157625

X = 120000

34. There were two candidates in an election. The winner candidate received 62% of

the votes and won the election by 288 votes. Find the number of votes cast for the

winning candidate?

A. 456 B. 744 C. 912 D. 1200

Answer: Option B

Explanation:

W = 62% L = 38%

62% - 38% = 24%

24% -------- 288

62% -------- ? => 744

35. Nitin’s salary is reduced by 10% and then the reduced salary is increased by 10%. Find, how many percentages of his present salary is less compared to his previous salary?

A. Nothing B. 10% C. 1% D. 5%

Answer: Option C

Explanation:

10*10 = 1% 100

36. A man spends 10% of his income on house rent, 20% of the rest on his

children’s education, and 25% of the rest on miscellaneous causes. If he now possesses Rs. 1944 then his income is?

A. Rs.3600 B. Rs.4000 C. Rs.4500 D. Rs.3000

Answer: Option A

Explanation:

X * (90/100) * (80/100) * (75/100) = 1944

X * 0.9 * 0.8 * 0.75

X = 1944/0.54

X = 3600

37. If the cost of sugar increases by 25%. How much percent consumption of sugar

should be decreased in order to keep the expenditure fixed?

A. 10% B. 15% C. 20% D. 25% E. None

Answer: Option C

Explanation:

100

125

125 ----- 25

100 ------ ? => 20%

38. The price of an article has been reduced by 25%. In order to restore the

original price the new price must be increased by?

A. 33 1/3 % B. 9 1/11 % C. 11 1/9 % D. 66 2/3 % E. None

Answer: Option A

Explanation:

100

75

75 ------- 25

100 ------ ? => 33 1/3%

39. Two numbers are 30% and 37% are less than a third number.How much

percent is the second number less than the first?

A. 15% B. 12% C. 10% D. 5%

Answer: Option C

Explanation:

I II III

70 63 100

70 7

100 ------ ? => 10%

40. A man saves 20% of his monthly salary. If an account of the dearness of things he

is to increase his monthly expenses by 20%, he is only able to save Rs. 200 per

month. What is his monthly salary?

A. Rs.5000 B. Rs.25000 C. Rs.7500 D. Rs.8500

Answer: Option A

Explanation:

Income = Rs. 100

Expenditure = Rs. 80

Savings = Rs. 20

Present Expenditure 80*(20/100) = Rs. 96

Present Savings = 100 – 96 =Rs. 4

100 ------ 4

? --------- 200 => 5000


To Download The TCS Aptitude Questions: Click Here

Latest TCS Aptitude Question Pattern For 2023, 2022, 2021 

It is true that passing the TCS Aptitude Online Test is a difficult task. Candidates must put in more effort. Many hopefuls are currently perplexed as to where they can obtain and download the precise TCS Aptitude Questions 2022. As a result, we've compiled a list of frequently asked TCS Aptitude Questions, together with their answers, and organized The degree of competition for jobs is increasing year after year. The competition, particularly in TCS, is really fierce. It is difficult to pass the selection rounds without preparing or taking the mock examinations. As a result, take a look at the parts below to gain additional information. them in a pdf style. As a result, interested candidates who are ready to apply for TCS NQT Recruitment can read through the complete post and obtain a better understanding of the Aptitude component by referring to this article. 

TCS Quantitative Aptitude MCQ Questions and Answers 

Tata Consultancy Services will change its test pattern every year. There are 20 questions on the Aptitude test. In the Aptitude session, candidates must answer 20 questions. The Aptitude Questions are quite difficult to answer. In addition, the TCS provides questions from past years. As a result, it is preferable to prepare using the TCS Placement Papers, which are available for free on our website. We all know that Tata Consultancy Services would pose some hard questions in the Aptitude Test. Download the TCS Aptitude Questions 2022 from this site to prepare for the tough level.

TCS Aptitude Questions and Answers For Freshers BTECH BSC BCA MCA MSC Freshers

To begin, we recommend that you download the TCS Aptitude Questions 2022 PDF link that we have provided at the bottom of this page. After then, devote additional time and effort to the questions. So that you can quickly learn about the types of questions that TCS may ask. You may also simply find your weak points in certain areas. So, instead of wasting time, concentrate on the themes. Aspirants must also manage their time when taking the Online Aptitude Test. Many people want to know the correct and exact questions to ask, as well as the answers. Simply scroll down to see the sections below for more information.

Latest TCS Aptitude Questions and Answers PDF Download 

We have listed all of the subjects on aptitude in the previous section. We are all aware that the Aptitude Test has a large number of difficult and common questions. All of the questions require candidates to think and answer. Many hopefuls are also interested in learning more about the selection procedure. We've provided a complete summary of the selection procedure for those individuals. TCS will administer an online aptitude test as a first step. Questions from multiple topics, including aptitude, reasoning, English, and coding, are included in the online aptitude test. All applicants must pass the online test within the allotted period.

Latest TCS Recruitment Drive Aptitude Questions and Answers 

The organization Tata Consultancy Services will assess student talent by administering the Aptitude Test. Candidates may also simply improve their IQ power by answering the TCS Aptitude Questions 2022. Aptitude tests, in general, have more features and are created and used for career and job purposes. Intelligence testing will also be beneficial for educational and research objectives. The Aptitude Questions, on the other hand, are a major undertaking. TCS is a well-known multinational corporation. Every year, a large number of hopefuls get chosen for TCS. TCS employees are eligible for several of the benefits. So don't miss out on this opportunity to work with TCS. will then sift the qualified individuals into the following levels.