HCL Aptitude Test Questions and Answers 2023 | Latest HCL Aptitude Question Answers Online Practice For Fresher's: Candidates looking for HCL Sample Aptitude Questions with Solutions will be pleased to hear the news. HCL Aptitude Questions and Answers with Explanations can be found in this article.

HCL Aptitude Test is a crucial step in the recruitment process for one of India's leading IT companies. Preparing effectively by practicing various types of questions, managing your time efficiently, and reviewing basic concepts will enhance your chances of performing well. Approach the test with confidence, and you'll be one step closer to a rewarding career at HCL.

## HCL Aptitude Questions & Answers 2023 For Fresher

• Number of Questions: 15 Questions
• Time Limit: 15 mins
Topics: Profit and Loss, Time and Work. Averages. Percentages, Time and Distance, Time and Distance, Quadratic Equations. Races and Games. Areas. Compound Interest. Simple Interest. Simplification.

The questions could also be about Partnership, Boats & Streams, Volume & Surface Area, Number Problems, Odd Man Out, Probability, Permutation, and other related themes. By practicing HCL Aptitude Questions and Answers with Explanation, applicants can cover all of the topics included in the Aptitude section.

 HCL First Careers HCL  Off Campus HCL Office Branches HCL Internship HCL Interview Question HCL Syllabus

## HCL Aptitude Questions & Answers 2023 For Fresher

1. The marked price of an article is 20% above the cost price. When the selling price of an article is increased by 30% the profit doubles. If the market price of an article is 480, the original selling price is.

A. 531.15
B. 537.14
C. 571.4
D. 582.12

Answer – C. 571.4

Explanation:
Given MP = 120/100*CP. So, CP = 400.
SP -400 = P (Profit)
(130/100)*SP – 400 = 2P
Solving both equation we get, SP = 4000/7 = 571.4

2. The average expenditure of Sharma for January to June is Rs. 4200 and he spent Rs. 1200 in January and Rs.1500 in July. The average expenditure for the months of February to July is:

A. 4250
B. 4500
C. 3500
D. 2750
E. 3250

Answer – A. 4250

Explanation:
Total Expenditure(Jan – June) = 4200 * 6 = 25200
Total Expenditure(Feb – June) = 25200 – 1200 = 24000
Total Expenditure(Feb – July) = 24000 + 1500 = 25500/6 = 4250.
Therefore, Average expenditure for months of February to July is 4250

3. The average presence of students of a class in a College on Monday, Tuesday and Wednesday are 32 and on Wednesday, Thursday, Friday and Saturday are 30. if the average number of students on all the six days is 26 then the number of students who attended the class on Wednesday is?

A. 50
B. 80
C. 40
D. 70
E. 60

Answer – E. 60

Explanation:
32 * 3 + 30 * 4 – 26 * 6 = 96 + 120 – 156 = 60

4. The average weight of all the 11 players of CSK is 50 kg. If the average of the first six lightest weight players of CSK is 49 kg and that of the six heaviest players of CSK is 52 kg. The average weight of the player which lies in the sixth position in the list of players when all the 11 players of CSK are arranged in the order of increasing or decreasing weights.

A. 54 kg
B. 53 kg
C. 56 kg
D. 52 kg
E. 50 kg

Answer – C. 56 kg

Explanation:
Average of First six players = 49 * 6 = 294
Average of Last six players = 52 * 6 = 312; Average of all players = 50 * 11 = 550
Average weight of sixth player = 294 + 312 – 550 = 56.

5. If m and n are two whole numbers and if m^n= 49. Find n^m, given that n ≠ 1

A. 94
B. 561
C. 128
D. 118
E. None of these

Answer – C. 128

Explanation:
49 = 7^2 = m^n
n^m = 2^7 = 128

6. The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 1m 92cm,3m 84cm ,23m 4cm

A. 32
B. 36
C. 34
D. 23
E. None of these

Answer – A. 32

Explanation:
192 = 4^2×2^2×3
384 = 4^2×2^2×6
2304 = 4^2×2×6^2
HCF = 4^2×2 = 16×2 = 32

7. HCF of 4/3, 8/6, 36/63 and 20/42

A. 4/126
B. 4/8
C. 4/36
D. 4/42
E. None of these

Answer – A. 4/126

Explanation:
HCF of numerator(4,8,36,20) = 4
LCM of denominator(3,6,63,42) = 126

8. Find the LCM of 3/8, 9/32, 33/48, 18/72

A. 3/8
B. 8/33
C. 198/8
D. 8/3
E. None of these

Answer – C. 198/8

Explanation:
LCM of numerator(3,9,33,18) = 198
HCF of denominator(8,32,48,72) = 8
Therefore LCM = 198/8.

9. A number of students in 4th and 5th class is in the ratio 6: 11. 40% in class 4 are girls and 48% in class 5 are girls. What percentage of students in both classes are boys?

A. 62.5%
B. 52.6%
C. 55.8%
D. 53.5%
E. 54.8%

Answer – E. 54.8%

Explanation:
Total students in both = 6x+11x = 17x
Boys in class 4 = (60/100)*6x = 360x/100
Boys in class 5 = (52/100)*11x = 572x/100
So total boys = 360x/100 + 572x/100 = 932x/100 = 9.32x
% of boys = [9.32x/17x] * 100 = 54.8%.

10. Consider two alloys A and B. 50 kg of alloy A is mixed with 70 kg of alloy B. A contains brass and copper in the ratio 3 : 2, and B contains them in the ratio 4 : 3 respectively. What is the ratio of copper to brass in the mixture?

A. 7: 5
B. 5: 11
C. 4: 9
D. 5: 7
E. 8: 5

Answer – D. 5: 7

Explanation:
Brass in A = 3/5 * 50 = 30 kg, Brass in B = 4/7 * 70 = 40 kg
Total brass = 30+40 = 70 kg
So copper in mixture is (50+70) – 70 = 50 kg
So copper to brass = 50: 70

11. The ratio of A and B is in the ratio 5: 8. After 6 years, the ratio of ages of A and B will be in the ratio 17: 26. Find the present age of B.

A. 65
B. 77
C. 60
D. 72
E. None of these

Answer – D. 72

Explanation:
A/B = 5/8 , A+6/B+6 = 17/26
Solve both, B = 72
Therefore, the present age of B is 72.

12. A bag contains 25p, 50p and 1Re coins in the ratio of 2: 4: 5 respectively. If the total money in the bag is Rs 75, find the number of 50p coins in the bag.

A. 40
B. 45
C. 50
D. 25
E. None of these

Answer – A. 40

Explanation:
2x, 4x, 5x
(25/100)*2x + (50/100)*4x + 1*5x = 75
x = 10, so 50 p coins = 4x = 40

13. What is the difference between the selling price of an article costing 1000 rupees when a discount of 20% is given in the article and when two successive discounts of 10% are given in the article?

A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

Answer – A. 10

Explanation:
(80/100)* 1000 = 800
1000*(90/100)*(90/100) = 810.
Therefore, when two successive discounts of 10% are given in the article is 10.

14. Priya bought 10 tables at the rate of 600 each. She spends 1600 rupees on transportation and 400 on the packaging. At what price should Priya sell a table to make a profit of 20%.

A. 860
B. 920
C. 960
D. 1020

Answer – C. 960

Explanation:
Total cost = 600*10 + 1600 + 400 = 8000 (For 10 tables)
CP of one table = 8000/10 = 800.
SP = 800*120/100 = 960

15. If an article is sold for 270 at a loss of 10% then, to make a profit of 15%, at what price article should be sold.

A. 315
B. 325
C. 335
D. 345

Answer – D. 345

Explanation:
270 = (90/100)*CP. So Cp = 300.
So, SP = 300*(115/100) = 345

The HCL (Hindustan Computers Limited) Aptitude Test is a critical component of the company's recruitment process. HCL, a global IT services and consulting company, is known for its rigorous selection procedures. Clearing the aptitude test is the first step towards securing a position at HCL, and it's crucial to prepare effectively. In this guide, we'll explore common types of HCL aptitude test questions and provide answers along with essential tips to help you excel.

Understanding the HCL Aptitude Test

The HCL aptitude test assesses a candidate's ability in various areas such as quantitative aptitude, logical reasoning, and verbal ability. It typically consists of multiple-choice questions (MCQs) and is used to evaluate a candidate's problem-solving skills, critical thinking, and numerical ability. Here are some common categories of questions you might encounter:

Quantitative Aptitude Questions:

Example 1:
Question: If 4x + 3y = 20 and 2x - y = 4, what is the value of x - 2y?
Answer: To solve this, first, find the values of x and y by solving the system of equations. Once you have the values of x and y, you can calculate x - 2y.

Logical Reasoning Questions:

Example 2:
Question: If all cats can fly, and some birds are cats, can some birds fly?
Answer: This question tests your ability to draw logical conclusions based on given statements. In this case, the answer is "Yes," because if some birds are cats and all cats can fly, then it follows that some birds can fly.

Verbal Ability Questions:

Example 3:
Question: Choose the synonym of "Eloquent."
Answer: Fluent, articulate, or expressive can be synonyms for "Eloquent."

Tips for HCL Aptitude Test Preparation:

1. Understand the Test Format: Familiarize yourself with the test's format, including the number of questions, time constraints, and question types.

2. Practice Regularly: Consistent practice is key to success. Solve aptitude questions from various sources, including textbooks, online practice platforms, and previous years' question papers.

3. Time Management: Time is of the essence in aptitude tests. Practice solving questions within a time limit to improve your speed and accuracy.

4. Learn Shortcut Methods: Some questions can be solved more quickly using shortcut methods. Learn and practice these techniques to save time.

5. Work on Weak Areas: Identify your weaker areas (e.g., algebra, logical reasoning) and dedicate more time to improving those skills.

6. Review Basic Concepts: Ensure you have a solid understanding of fundamental concepts in mathematics, logic, and English language.

Sample HCL Aptitude Test Questions and Answers:

Question 1:
Quantitative Aptitude
Question: If 3x - 2y = 12 and 2x + 3y = 15, what is the value of x?
Answer: To find the value of x, you can use the method of elimination. Add the two equations to eliminate y: (3x - 2y) + (2x + 3y) = 12 + 15. This simplifies to 5x = 27. Now, divide both sides by 5 to find x: x = 27 / 5 = 5.4.

Question 2:
Logical Reasoning
Question: If all apples are fruits, and some fruits are oranges, can we conclude that some apples are oranges?
Answer: No, we cannot conclude that. The statements only tell us that some fruits are oranges, but they do not establish a direct connection between apples and oranges.

Question 3:
Verbal Ability
Question: Choose the antonym of "Innocent."
Answer: Guilty is the antonym of "Innocent."

These sample questions give you a glimpse of the types of questions you might encounter in the HCL aptitude test. Remember that practice and a thorough understanding of fundamental concepts are the keys to success.

Please read it carefully and eligible candidate can apply for this post before this Opening will get closed. Current Government and Private vacancies are updated regularly with details. To get more Latest JobUpdate like our Facebook Fan Page. Hope the information is helpful for all job seekers. Keep visiting Freshers Job for Latest Freshers Jobs, off campus drives,walk-in interviews in India.