Mindtree Verbal Questions & Answers For Freshers BE, BTECH, MCA, BCA, BSC

Mindtree Verbal Ability Questions & Answers For Freshers

Mindtree Verbal Ability Questions & Answers For Freshers: For Freshers 2018, 2019, and 2020, we have supplied Mindtree Verbal Ability Questions and Answers. Additionally, students looking for a solid learning platform can refer to all Mindtree Verbal Ability Questions and Answers with Explanation. You will score higher on the Mindtree Placement Test if you practice more.

As a result, don't waste any more time and start studying sample Mindtree Verbal Ability Questions and Answers with Explanation from this site right away. You will also get experience with the exam and will be able to gauge its difficulty level. You'll also learn how to read a test pattern. Because the questions were only listed in accordance with the exam style. As a result, don't overlook it and carefully review each and every question that may appear in your exam.
{jistoc} $title={Table of Contents}

Mindtree Verbal Ability Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 25 Questions
  • Allotted Time: 25 mins

Possible Topics: Fill in the Blanks, Sentence Correction, Synonyms, Antonyms, Active and Passive Voice, Spotting Error, Idioms and Phrases, Sentence Completion.

Verbal Ability encompasses a wide range of issues. Aspirants may acquire a lot of information from the Mindtree Verbal Ability Questions and Answers with Explanation. In addition, he or she is aware of the question's difficulty level. As a result, candidates should not overlook this post and should thoroughly prepare all of the Mindtree Verbal Ability Questions and Answers For Freshers (2018, 2019, and 2020).

Mindtree Verbal Ability Questions & Answers For Freshers By Sections

Directions (Q. 1 – 7): Choose the Synonyms of the following words

1. Slither

A. Absolve
B. Monstrous
C. Whitewash
D. Slide

Answer – D. Slide

Explanation:
Slither – move smoothly over a surface with a twisting or oscillating motion.
Slide – move smoothly along a surface while maintaining continuous contact with it.

2. Menace

A. Threat
B. Reinforcement
C. Furtherance
D. Compendious

Answer – A. Threat

Explanation:
Menace – a person or thing that is likely to cause harm; a threat or danger.
Threat – a statement of an intention to inflict pain, injury, damage, or other hostile action on someone in retribution for something done or not done.

3. Veracity

A. Truth
B. Hulking
C. Exculpate
D. Vindicate

Answer – A. Truth

Explanation:
Veracity – conformity to facts; accuracy.
Truth – the quality or state of being true.

4. Surmount

A. Backing
B. Epigrammatic
C. Condensed
D. Overcome

Answer – D. Overcome

Explanation:
Surmount – overcome (a difficulty or obstacle).
Overcome – succeed in dealing with (a problem or difficulty).

5. Accused

A. Exonerate
B. Elephantine
C. Acquitted
D. Indicted

Answer – D. Indicted

Explanation:
Accused – a person or group of people who are charged with or on trial for a crime.
Indicted – formally accuse of or charge with a crime.

6. Capricious

A. Whimsical
B. Herculean
C. Gargantuan
D. Collaboration

Answer – A. Whimsical

Explanation:
Capricious – given to sudden and unaccountable changes of mood or behavior.
Whimsical – playfully quaint or fanciful, especially in an appealing and amusing way.

7. Regress

A. Colossal
B. Backslide
C. Facilitation
D. Humongous

Answer – B. Backslide

Explanation:
Regress – return to a former or less developed state.
Backslide – a relapse into bad ways or error.

Direction (Q. 8 – 16): Choose the Antonyms of the following words

8. Relic

A. Lascivious
B. Fainthearted
C. Modern
D. Apprehensive

Answer – C. Modern

Explanation:
Relic – an object surviving from an earlier time, especially one of historical interest.
Modern – relating to the present or recent times as opposed to the remote past.

9. Apparent

A. Robust
B. Affirm
C. Slave
D. Ambiguous

Answer – D. Ambiguous

Explanation:
Apparent – clearly visible or understood; obvious.
Ambiguous – open to more than one interpretation; not having one obvious meaning.

10. Comply

A. Retain
B. Challenge
C. Diligent
D. Relinquish

Answer – B. Challenge

Explanation:
Comply – act in accordance with a wish or command.
Challenge – a call to someone to participate in a competitive situation or fight to decide who is superior in terms of ability or strength.

11. Myopic

A. Farsighted
B. Inhale
C. Knack
D. Stingy

Answer – A. Farsighted

Explanation:
Myopic – short-sighted.
Farsighted – showing a prudent awareness of future possibilities.

12. Spike

A. Brace
B. Exhilarate
C. Diminish
D. Nutshell

Answer – D. Nutshell

Explanation:
Spike – a thin, pointed piece of metal, wood, or another rigid material.
Diminish – make or become less.

13. Repatriation

A. Abolition
B. Enliven
C. Rejuvenate
D. Slash

Answer – A. Abolition

Explanation:
Repatriation – the return of someone to their own country.
Abolition – the action of abolishing a system, practice, or institution.

14. Traction

A. Unassertive
B. Barnyard
C. Slipperiness
D. Abbreviate

Answer – C. Slipperiness

Explanation:
Traction – the act of drawing or pulling something over a surface, especially a road or track.
Slipperiness – the quality or state of being slippery.

15. Recurring

A. Halt
B. Fortify
C. Tentative
D. Hideous

Answer – A. Halt

Explanation:
Recurring – occur again periodically or repeatedly.
Halt – a suspension of movement or activity, typically a temporary one

16. Incidence

A. Deliberately
B. Shuddering
C. Evident
D. Immodest

Answer – A. Deliberately

Explanation:
Incidence – the occurrence, rate, or frequency of a disease, crime, or another undesirable thing.
Deliberately – in a careful and unhurried way.

Direction (Q. 17 – 20): Word Analogy, Find the exact pair according to the given pair

17. Wind: Gale

A. Disgust: Infatuation
B. Storm: Sea
C. Love: passion
D. Disaster: Calamity

Answer – C. Love: passion

Explanation: Second is more intense from the first.

18. Thrust: Spear

A. Bow: Arrow
B. Fence: Epee
C. Scabbard: Sword
D. Mangle: Iron

Answer – B. Fence: Epee

Explanation: First is the action performed with the second.

19. Stapler: Stationary

A. Fixer: Gum
B. Bullets: Armory
C. Pins: Needles
D. Taps: paper

Answer – B. Bullets: Armory

Explanation: Second denotes the class to which the first belongs.

20. Garbage: Squalor

A. Colour: Brush
B. Dirtiness: Cleanlness
C. Poor: Hunger
D. Diamond: Magnificence

Answer – D. Diamond: Magnificence

Explanation: Second is the property of the first.

Direction (Q. 21 – 25): Find an incorrect word

21. Which of the following spelling incorrect in the given context?
 
A. Subjugete
B. Tenacious
C. Contaminate
D. Speculate

Answer – A. Subjugete

Explanation: subjugete is incorrect spelling
The correct spelling is ‘subjugate’

22. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Rival
B. Fasty
C. Competitor
D. Appearance

Answer – B. Fasty

Explanation: fasty is incorrect spelling
The correct spelling is ‘fusty’

23. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Somewhat
B. Elegant
C. Falsfier
D. Unrefined

Answer – C. Falsfier

Explanation: falsfier is incorrect spelling
The correct spelling is ‘falsifier’

24. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Elaborate
B. Collapse
C. Anecdote
D. Remuneraition

Answer – D. Remuneraition

Explanation: remuneraition is incorrect spelling
The correct spelling is ‘remuneration’

25. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Prehistric
B. Conceive
C. Tame
D. Uncertain

Answer – A. Prehistric

Explanation: prehistric is incorrect spelling
The correct spelling is ‘prehistoric’