telegram

Mindtree Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers
Mindtree Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers: Students who are struggling in the Reasoning portion need not worry anymore. Because the Mindtree Logical Reasoning Questions and Answers had been presented. To begin, prepare thoroughly in order to easily pass the exam. Furthermore, by using the sample Mindtree Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation from this page as a guide, you will be able to determine the difficulty level of the questions.
{jistoc} $title={Table of Contents}

Mindtree Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 24 Questions
  • Time Duration: 35 mins
Topics: Classification, Series, Coding and Decoding, Analytical Reasoning, Blood Relations, Analogy, Series Completion, Symbols and Notations, Statements and Arguments, Decision Making, Critical Reasoning.

Mindtree Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers Section Wise

1. Haiku: Poem:: Fable:?

A. Story
B. Poet
C. Novel
D. Rhyme

Answer – A. Story

Explanation:
Haiku is a type of poem
Fable is a type of story

2. King: Cobra:: Monarch:?

A. Royal
B. Venom
C. Queen
D. Butterfly

Answer – D. Butterfly

Explanation:
King is a type of Cobra
Monarch is a type of butterfly

3. Linen: Flax::? : Cotton

A. Uniform
B. Sweater
C. Denim
D. Sheep

Answer – C. Denim

Explanation:
Linen is a fabric made from flax.
Denim is a fabric made from cotton

4. Median: Highway::Net:?

A. Road
B. Radar
C. Ticket
D. Court

Answer – D. Court

Explanation:
Median divides a highway
The net divides a court

5. Zambia:? :: Spain: Madrid

A. Lusaka
B. Berne
C. Kiev
D. Taipei

Answer – A. Lusaka

Explanation:
Madrid is the capital city of Spain
Lusaka is a capital city of Zambia

6. Footwear: Leather:: Apparel:?

A. Shirt
B. Pant
C. Cloth
D. Jeans

Answer – C. Cloth

Explanation:
Footwear is made up of Leather
Apparel is made up of Cloth

7. In a row of children facing North Vinod is 12th from left. When shifted to his right by four places, he becomes 18th from the right end of the row. How many children in the row?

A. 33
B. 35
C. 37
D. 42

Answer – A. 33

Explanation:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 V
13 14 15 V(16)
16+18 – 1 = 33

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Rigveda
B. Yajurveda
C. Atharvaveda
D. Ayurveda

Answer – D. Ayurveda

Explanation:
All except Ayurveda are names of holy scriptures, the four Vedas.
Where Ayurveda is a branch of medicine

9. Choose the word which is different from the rest.

A. Curd
B. Butter
C. Oil
D. Cheese

Answer – C. Oil

Explanation:
All except Oil are products obtained from milk.

10. Choose the word which is different from the rest.

A. Producer
B. Director
C. Investor
D. Financier

Answer – B. Director

Explanation:
All except Director spend money.

11. Choose the word which is different from the rest.

A. Year
B. Date
C. Month
D. Calendar

Answer – D. Calendar

Explanation:
All others are parts of a calendar.

12. Choose the word which is different from the rest.

A. Horse
B. Goat
C. Dog
D. Fox

Answer – D. Fox

Explanation:
All except Fox are domestic animals
where the fox is a wild animal.

13. In a row of 21 boys when Akash has shifted four places to the right, he becomes 12th from the left end. What was the Akash earlier position from the right end

A. 10
B. 11
C. 13
D. 14

Answer – D. 14

Explanation:
After shifting – 11 students (Akash) 9 students
Before shifting – 7 students (Akash) 13 students

14. Praveen is 10 ranks above Nitish who ranks 26th in the class of 45. What is Praveen rank in the class from the beginning?

A. 14
B. 15
C. 16
D. 17

Answer – C. 16

Explanation:
Final arrangement => 15 students (Praveen) 9 students (Nitish)

15. A number of students are standing in a row facing north is such a way that a particular student is nineteenth from both the ends. So, find the number of students in the class.

A. 39
B. 38
C. 37
D. 36

Answer – C. 37

Explanation:
(18 students) particular student (18 students) = 18+18+1 = 37

16. If Avinash finds that he is fourteenth from the left end and 7 from the right end, then how many boys must be added to the line such that there are 30 boys in the line?

A. 8
B. 10
C. 12
D. 14

Answer – B. 10

Explanation:
13 boys (Avinash) 6 boys = 20 boys so the number of boys to be added = 10

17. If X ranks seventh in the class. Y is tenth from the last. If Z is fifth after X and just in the middle of X and Y, then how many students are there in the class?

A. 26
B. 28
C. 24
D. 30

Answer – A. 26

Explanation:
(6 students) X (4 Students) Z (4 students) Y (9 students) = 26

18. In a row of students facing north, Sumanth is 8th to the left of Prasanth, who is 12th from the right end. Madhav is 13th from the left end and third to the right of the Sumanth. Find the total no of students in the row?

A. 26
B. 29
C. 34
D. 38

Answer – B. 29

Explanation:
Row = 12+8 = 20th from the right end
R = 13-3 = 10th from the left end
N = 20+10 – 1 = 29

19. If in a certain code CLEVER is written as SDWDMB then in the same code how DECODE is written?

A. FCBPCF
B. FCCBPF
C. FCCFPB
D. FCPBFC

Answer – D. FCPBFC

Explanation:
Write the word in reverse order and then follow +1, -1, +1, -1 and so on

20. If in a certain code MANGO is written as LBLIL then in the same code how MONKS is written?

A. PLLMP
B. LPMPL
C. LPLMP
D. MLPAL

Answer – C. LPLMP

Explanation:
If you observe that, -1, +1, -2, +2, -3 pattern follows

21. If in a certain code QUICK is written as HCICB then in the same code how PLASTIC is written?

A. CAAGBIC
B. GCBBAIC
C. GCABAIC
D. GCAJBIC

Answer – D. GCAJBIC

Explanation:
write a respective number of the English alphabets
P (16) L(12) A(1) S(19) T(20) I(9) C(3)
Now add these numbers, P = 7, L = 3, A = 1, S = 1 +9 = 10, T = 2, I = 9 and C = 3
Now write the respective letter

22. If in a certain code REGISTER is written as ERIGTSRE then in the same code how PRACTICE is written?

A. RPACITEC
B. RPICAETC
C. RPCIATEC
D. RPCAITEC

Answer – D. RPCAITEC

Explanation:
PRACTICE = PR AC TICE now reverse the pairs like RPCAITEC

23. If in a certain code CRYSTAL is written as DTJSXFR then in the same code how QUANTUM is written?

A. RWDNXZS
B. RWNDXZS
C. WRDNXZS
D. RWDNYZS

Answer – A. RWDNXZS

Explanation:
Please observe, pattern follow +1, +2, +3, +4, +5, +6 keeping the fourth letter constant

24. Sumit is 8th rank ahead of Ravi in a class of 45. If Ravi rank from the bottom is 19th then find the rank of Sumanth from the beginning?

A. 17
B. 18
C. 19
D. 20

Answer – C. 19

Explanation:
A number of students between SumanRavind Ravi are 7.
The number of students after Ravi is 18th.
So rank of Sumanth from beginning = 45 – 7 – 18 – 1 (Ravi) = 19th



Please read it carefully and eligible candidate can apply for this post before this Opening will get closed. Current Government and Private vacancies are updated regularly with details.
✪ Latest Govt Jobs | Apply Online ✪
✪ Latest Defense Jobs ✪
✪ Upcoming Indian Railway Jobs ✪
✪ Latest Nursing Govt Jobs ✪
✪ Upcoming Bank Jobs ✪

To get more Latest JobUpdate like our Telegram Channel | Facebook Fan Page. Hope the information is helpful for all job seekers. Keep visiting Freshers Job for Latest Freshers Jobs, off campus drives,walk-in interviews in India.