HCL Verbal Ability Questions & Answers For Freshers

HCL Verbal Ability Questions & Answers For Freshers

HCL Verbal Ability Questions & Answers For Freshers: We are here to provide an example of HCL Verbal Ability Questions and Answers For Freshers to job seekers who have applied for an HCL placement drive (2018, 2019, 2020 Batches). Candidates can maximize their exam scores by practicing the HCL English practice questions given. Our page is quite useful because it contains HCL Verbal Ability questions and answers, as well as solutions. As a result, applicants can practice all of the HCL English problems in this post. Aspirants can get a sense of the difficulty level of questions that may be asked in the exam by practicing HCL English Language Questions and Answers.
{jistoc} $title={Table of Contents}

HCL Verbal Ability Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 22 Questions
  • Allotted Time: 20 mins

Possible Topics: Fill in the Blanks, Sentence Correction, Synonyms, Antonyms, Active and Passive Voice, Spotting Error, Idioms and Phrases, Sentence Completion.

Verbal Ability encompasses a wide range of issues. Aspirants may acquire a lot of information from the HCL Verbal Ability Questions and Answers with Explanation. In addition, he or she is aware of the question's difficulty level. As a result, candidates should not overlook this post and should thoroughly prepare all of the HCL Verbal Ability Questions and Answers For Freshers (2018, 2019, and 2020).

HCL Verbal Ability Questions & Answers For Freshers By Sections

Directions (Q. 1-5) Choose the following phrases that can replace the phrase given in bold in the sentence grammatically and contextually

1. The geographical evidence as in being consoled in the hymns of Vedas throws some light on the course of Indo-Aryan migration and the origin of Hinduism. Whether the Indo-Aryans came from Central Asia or not depends largely on the interpretation of the geographical allusions in the Rig and Yajur Vedas.

A. to be found

B. in being simulated

C. capitalizing

D. a clot

E. No replacement required

Answer – A. to be found

Explanation:

to be found- discovered

2. Persons of Indian origin have headed governments in some Caribbean countries such as Guyana and Trinidad and Tobago, the two nations with huge Indo-Caribbean populations. Generally, Indian policy in the past has been to not be seen by cuddling in their internal affairs sensing that it may be counterproductive.

A. in a reprehensive manner of

B. as meddling in

C. by censuring in

D. in an inhumane condition

E. No replacement required

Answer – B. as meddling in

Explanation:

as meddling in- interfering

3. Considered one of the best of the modernist writers, Virginia Woolf’s personal life is almost as intriguing as her fiction. However, upon completion of a book, Virginia fell into a dangerously dark depression in anticipation of the world’s captious of her work.

A. significance of

B. befouling

C. speculation in

D. reaction to

E. No replacement required

Answer – D. reaction to

Explanation:

reaction to- response

Directions (Q 4 – 7): Choose the Synonyms of the following words

4. Abysmal

A. Galvanize
B. Tentative
C. Bottomless
D. Focal

Answer – C. Bottomless
Explanation: Abysmal – extremely bad; appalling.

5. Dulcet

A. Indefinite
B. Invigorate
C. Sweet
D. Teetering

Answer – C. Sweet
Explanation: Dulcet – (especially of sound) sweet and soothing (often used ironically).

6. Rescind

A. Redeem
B. Fluctuate
C. Revoke
D. Exhilarate

Answer – C. Revoke
Explanation: Rescind – revoke, cancel, or repeal (a law, order, or agreement).

7. Salient

A. Prominent
B. Waver
C. Indecisive
D. Vitalize

Answer – A. Prominent
Explanation: Salient – most noticeable or important.

Directions (Q  8 – 10): Choose the Antonyms of the following words

8. Succor

A. Genius
B. Abet
C. Injure
D. Deciduous

Answer – C. Injure
Explanation: Injure – to succor means go to the aid of, or relieve; to injury means to harm

9. Craven

A. Timid
B. Dive
C. Eloquent
D. Dauntless

Answer – D. Dauntless
Explanation: Dauntless – showing fearlessness and determination.

10. Enslave

A. Subjugate
B. Captivate
C. Mitigate
D. Emancipate

Answer – D. Emancipate
Explanation: Emancipate – set free, especially from legal, social, or political restrictions.

Directions (Q  11 – 15): Choose the following words with Spelling Mistakes.

11. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Rival
B. fasty
C. competitor
D. appearance
E. All are correct

Answer – B. fasty
Explanation: fasty is incorrect spelling
fusty – smelling stale, damp, or stuffy.

12. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. demytify
B. Abridged
C. redundant
D. concise
E. All are correct

Answer – A. demytify
Explanation: demytify is incorrect spelling
demystify – make (a difficult subject) clearer and easier to understand.

13. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. somewhat
B. Elegant
C. falsfier
D. unrefined
E. All are correct

Answer – C. falsfier
Explanation: falsfier is incorrect spelling
falsifier – a person who alters evidence or gives a false account.

14. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. subjugete
B. Tenacious
C. Contaminate
D. Speculate
E. All are correct
 
Answer – A. subjugete
Explanation: subjugete is incorrect spelling
subjugate – bring under domination or control, especially by conquest.

15. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. tame
B. uncertain
C. prehistric
D. Conceive
E. All are correct

Answer – C. prehistric
Explanation: prehistric is incorrect spelling
prehistoric – relating to or denoting the period before written records.