telegram

HCL Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers

HCL Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers: Students looking for HCL sample/Model reasoning problems will be pleased to learn that there is good news. HCL Reasoning Questions and Answers for Freshers have been shared in this post (2020, 2019, and 2018 batches). Competitors can use this part to study HCL Reasoning Problems and Answers and determine the level of complexity of the questions on the exam. Every student's dream, though, is to work for a reputable firm. As a result, we've included HCL Reasoning Questions and Answers with Explanations on this page for the benefit of candidates. Check our HCL Reasoning Questions and Answers if you want to improve your score in the written exam.
{jistoc} $title={Table of Contents}

HCL Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 15 Questions
  • Time Duration: 15 mins
Topics: Classification, Series, Coding and Decoding, Analytical Reasoning, Blood Relations, Analogy, Series Completion, Symbols and Notations, Statements and Arguments, Decision Making, Critical Reasoning.

HCL Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers Section Wise

Directions (Q 1 – 2): Read the given statements carefully and choose the correct option.

1. How many Daughters does Jaswanth have?

I. Mani and Kani are sisters of Thisya
II. Thisya’s mother is the wife of Jaswanth

A. If the data in statement I alone are sufficient
B. If the data in statement II alone are sufficient
C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
D. If the data given in both I and II together are not sufficient
E. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
 
Answer – D. If the data given in both I and II together are not sufficient

Explanation: Thisya is either male or female

2. How many brothers does Baviera have?

II. Sheeba and mother of Bavitra has 3 children
II. Maha the grandmother of Bavitra has only one granddaughter.

A. If the data in statement I alone are sufficient
B. If the data in statement II alone are sufficient
C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
D. If the data given in both I and II together are not sufficient
E. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
 
Answer – E. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

Explanation:
3 children => Baviera, 2 brothers

Directions (3 – 6): Study the following information arrangement carefully and answer the questions given below:
Q 4 N S E # K 7 Y $ C 8 3 P I T 6 % 9 H U 2 R J * V 5 W A 1 B D G

3. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by either a symbol or number but not immediately followed by a letter?

A. Six
B. Five
C. Four
D. Three
E. None of these

Answer – C. Four

Explanation:
K, Y, C, V

4. What will come in place of (?) based on the given series?
5A* JV2 UR9 %HT?

A. I63
B. A5J
C. PT8
D. C39
E. None of these

Answer – A. I63

Explanation:
See from the right side, start from 5, take to right and left leaving one. Therefore, by analyzing you will get 163.

5. How many such vowels are there each of which is immediately followed by a symbol?

A. Four
B. Five
C. One
D. Three
E. None of these

Answer – C. One

Explanation:
E followed by #

6. If all the numbers are dropped from the arrangement, which of the following will be the twelfth from the right end of the above arrangement?

A. I
B. %
C. H
D. T
E. None of these

Answer – B. %

Explanation:
Q N S E # K Y $ C P I T % H U R J * V W A B D G
By Analyzing from the right end ” % ” is the 12th one.

7. Newness: Antiquity:: Novelty:?

A. Culture
B. Model
C. Oldness
D. Discovery

Answer – C. Oldness

Explanation: First word is an antonym of second

8. Connoisseur: Art:: Gourmet:?

A. Food
B. Drink
C. Flesh
D. Money

Answer – A. Food

Explanation: First has a taste of the second

9. Find the next number in the sequence:
3, 6, 9, 30, 117……

A. 192
B. 352
C. 388
D. 588

Answer – D. 588

Explanation:
3 * 1 + 3 = 6
6 * 2 – 3 = 9
9 * 3 + 3 = 30
30 * 4 – 3 = 117
117 * 5 + 3 = 588

10. KBJ, LCK, MDL, NEM, _____

A. OEP
B. OFN
C. MEN
D. PFQ

Answer –  B. OFN

Explanation:
This series is an alternating series in alphabetical order. The 2nd letters follow the order BCDEF. The 1st and 3rd letters are alphabetical beginning with K. The 3rd letter is repeated as the 1st letter in each subsequent 3-letter segment

11. Karuna is sitting 25th from the left end and Preeti is sitting 26th from the right end. Preeti is at 20th to the left of Karuna. What is the total number of students sitting in the row?

A. 28
B. 30
C. 21
D. 32
E. 26

Answer – B. 30

Explanation:
Karuna is 25th from the left end and Preeti is 20th to left of Karuna so Preeti is 5th from the left end and given 26th from the right end, so total = (5+26) – 1

12. Choose the odd one

A. Lion
B. Crocodile
C. Deer
D. Bat

Answer – B. Crocodile

Explanation:
Except for crocodile, all are mammals

13. Choose the odd one

A. Keyboard
B. Mouse
C. Printer
D. Scanner

Answer – C. Printer

Explanation:
Except for the printer, all are an input device

14. In a class of 20 students, Shreya is 5 from the top and Annie is 7 ranks below Shreya. Find Annie’s rank from the bottom.

A. 3
B. 5
C. 6
D. 9
E. None of these

Answer – D. 9

Explanation:
Annie is 12 ranks from top, so from bottom = 20-12 + 1 = 9
Therefore, Annie’s rank from the bottom is 9.

15. I. 15 6 21
II. P 3 27

If ‘P’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row?

A. 27
B. 60
C. 58
D. 82

Answer – B. 60

Explanation:
15 – 6 = 9 [Rule v] 9 + 21= 30 [Rule i] P = 30
30 + 3 = 33 [Rule ii] 33 + 27 = 60 [Rule i]



Please read it carefully and eligible candidate can apply for this post before this Opening will get closed. Current Government and Private vacancies are updated regularly with details.
✪ Latest Govt Jobs | Apply Online ✪
✪ Latest Defense Jobs ✪
✪ Upcoming Indian Railway Jobs ✪
✪ Latest Nursing Govt Jobs ✪
✪ Upcoming Bank Jobs ✪

To get more Latest JobUpdate like our Telegram Channel | Facebook Fan Page. Hope the information is helpful for all job seekers. Keep visiting Freshers Job for Latest Freshers Jobs, off campus drives,walk-in interviews in India.