telegram

Cognizant Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers

Cognizant Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers: Students who are eagerly awaiting work chances will be relieved to hear this good news. Cognizant Reasoning Questions and Answers for Freshers are provided below (2018, 2019, and 2020 Batches). This post will teach you all of the Cognizant Reasoning Questions and Answers, along with their solutions. Freshmen can save time by taking the online written test and learning Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation.

Students should be aware that the Cognizant model question is provided for practice purposes only. No one can provide you the exact questions because they may vary from one exam to the next. Please take a look at the Cognizant Sample Reasoning Questions and Answers provided below.
{jistoc} $title={Table of Contents}

Cognizant Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 14 Questions
  • Time Duration: 14 mins
Topics: Classification, Series, Coding and Decoding, Analytical Reasoning, Blood Relations, Analogy, Series Completion, Symbols and Notations, Statements and Arguments, Decision Making, Critical Reasoning.

Pattern completion, rule detection, alphabet test, scenario reaction test, assertion & reason, inferences, cause & effect, and other topics should also be covered. We all know that getting a good job, especially at a multinational corporation like Cognizant, is difficult. By practicing Cognizant Reasoning Questions and Answers with Solutions, you can increase your chances of getting a decent job.

Cognizant Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers

Finding a job nowadays is a wonderful thing, but getting a position in a multinational corporation is not so simple. Despite their best efforts, students may fall short on some topics. This article will be very useful for such types of candidates because it covers all of the themes in Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation. As a result, candidates must thoroughly prepare for each question. They may appear in the exam and assist you in progressing to the next level of the selection process.

1. I. 51 17 35
II. 14 15 R

If ‘R’ is the resultant of the first row, what will be the sum of the resultants of first and second row?

A. 31
B. – 3
C. 29
D. 3

Answer – C. 29

Explanation:
51 / 17 = 3 [Rule iv] 3 + 35 = 38 [Rule i] R = 38
14 + 15 = 29 [Rule ii] 29 – 38 = -9[Rule v] ; Sum of the resultants of first and second row = 38 – 9 = 29

2. I. 12 36 15
II. 18 Q 10

If ‘Q’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?

A. 85
B. 101
C. 69
D. None of the above

Answer – D. None of the above

Explanation:
36 – 12 = 24 [Rule iii] 24 + 15 = 39 [Rule ii] Q = 39
18 + 39 = 57 [Rule ii] 57 – 10 = 47 [Rule v]
Therefore, Answer is none of the above.

3. Thermometer: Temperature:: Barometer:?

A. Strain
B. Force
C. Stress
D. Pressure

Answer – D. Pressure

Explanation:
The thermometer is used to measure to Temperature similarly Barometer is used to measure Pressure

4. Kitten: Cat:: Cub:?

A. Tiger
B. Dear
C. Giraffe
D. Horse

Answer – A. Tiger

Explanation:
Kitten is the young one of Cat similarly Cub is the younger one of Tiger.

Study the following arrangement to answer the given questions

R 6 J # L @ 3 E D T A C * G © U M 2 F I V $ 4 Z 5 Y
 
5. Which of the following is the sixth to the left of the fifth to the left of “V”?

A. 3
B. D
C. T
D. A

Answer – C. T

Explanation:
If we observe the above-given sequence sixth to the left of the fifth to the left of “V” – 11th to the left of V

6. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the seventeenth from the right end?

A. E
B. I
C. @
D. C

Answer – C. @

Explanation:
Given Sequence R 6 J # L @ 3 E D T A C * G © U M 2 F I V $ 4 Z 5 Y
After removing the number from the sequence: R J # L @ E D T A C * G © U M F I V $ Z Y
Therefore, the seventeenth symbol from the right side is @

7. Which of the following is the eighth to the right of the fourteenth from the left end of the above arrangement?

A. $
B. E
C. V
D. 4

Answer – A. $

Explanation:
If you carefully observe the above-given sequence then
8th to the right of 14th from the left – 6th from the left end – $

8. Statements:
All pens are pins. No tag is a pin. All papers are pens
Conclusions:
I. No pin is a tag
II. All papers are pins
III. All pins are definitely not tag

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow

Answer – D. All I, II and III follow

Explanation:
I: from II => No tag is a pin => No pin is a tag
II: All+ All = All from I and III => true
III: From II => All pins are definitely not tag => true

9. Statements:
No plant is a tree. All trees are roots. Some branches are roots
Conclusions:
I. All roots being plants is a possibility
II. Some roots are definitely trees
III. At least some branches are definitely not trees
 
A. Only I follow
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. Only I and II follow

Answer – B. Only II follows

Explanation:
I: No+all => some not =>Possibility not exist because of negative statement
II: All trees are roots => Some roots are trees => true
III: From II and III => All+some => No conclusion => false

10. Statements:
Some halls are classes. No class in school.All schools are colleges
Conclusions:
I. Some halls are not schools
II. At least some schools are classes
III. All colleges being the school is a possibility
 
A. Only I and III follow
B. Only II and III follow
C. Either I or II and III follow
D. All I, II and III follow

Answer – A. Only I and III follow

Explanation:
I: From I and II => Some+ No => some not => true
II: No class is the school => False
III: All schools are colleges => possibility exists => true

11. Choose the odd one

A. Marigold
B. Grapes
C. Rose
D. Lotus

Answer – B. Grapes

Explanation:
Except grapes all are flowers

12. Choose the odd one

A. Lion
B. Crocodile
C. Deer
D. Bat

Answer – B. Crocodile

Explanation:
Except for crocodile, all are mammals

13. Choose the odd one

A. Keyboard
B. Mouse
C. Printer
D. Scanner

Answer – C. Printer

Explanation:
Except for the printer, all are an input device

Below asked questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers progress from the left to the right.

Rules:
(i) If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be added.
(ii) If an even number is followed by an odd number they are to be added.
(iii) If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even number is to be subtracted from the perfect square.
(iv) If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be divided by the second number.
(v) If an odd number is followed by an even number the second one is to be subtracted from the first number.

14. I. 15 6 21
II. P 3 27

If ‘P’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row?

A. 27
B. 60
C. 58
D. 82

Answer – B. 60

Explanation:
15 – 6 = 9 [Rule v] 9 + 21= 30 [Rule i] P = 30
30 + 3 = 33 [Rule ii] 33 + 27 = 60 [Rule i]



Please read it carefully and eligible candidate can apply for this post before this Opening will get closed. Current Government and Private vacancies are updated regularly with details.
✪ Latest Govt Jobs | Apply Online ✪
✪ Latest Defense Jobs ✪
✪ Upcoming Indian Railway Jobs ✪
✪ Latest Nursing Govt Jobs ✪
✪ Upcoming Bank Jobs ✪

To get more Latest JobUpdate like our Telegram Channel | Facebook Fan Page. Hope the information is helpful for all job seekers. Keep visiting Freshers Job for Latest Freshers Jobs, off campus drives,walk-in interviews in India.