Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers: Students who are eagerly awaiting work chances will be relieved to hear this good news. Cognizant Reasoning Questions and Answers for Freshers are provided below (2018, 2019, and 2020 Batches). This post will teach you all of the Cognizant Reasoning Questions and Answers, along with their solutions. Freshers can save time by taking the online written test and learning Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation.

Students should be aware that the Cognizant model question has been offered solely for the sake of practice. Nobody can provide precise questions because they may vary from exam to exam. Please review the Cognizant Sample Reasoning Questions and Answers provided below.
{jistoc} $title={Table of Contents}

Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

  • Number of Questions: 14 Questions
  • Time Duration: 14 mins
Topics: Classification, Coding, and Decoding, Blood Relations, Series, Analytical Reasoning, Analogy, Symbols, and Notations, Series Completion, Decision Making, Critical Reasoning, Statements, and Arguments.

Pattern completion, rule detection, alphabet test, scenario reaction test, assertion & reason, inferences, cause & effect, and other topics should also be covered. We all know that getting a good job, especially at a multinational corporation like Cognizant, is difficult. By practicing Cognizant Reasoning Questions and Answers with Solutions, you can increase your chances of getting a decent job.

Questions & Answers With Solutions For Cognizant Reasoning

Finding a job nowadays is a wonderful thing, but getting a position in a multinational corporation is not so simple. Despite their best efforts, students may fall short on some topics. This article will be very useful for such types of candidates because it covers all of the themes in Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation. As a result, candidates must thoroughly prepare for each question. They may appear in the exam and assist you in progressing to the next level of the selection process.

Questions And Answers On Conscious Reasoning Are Available

Cognizant offers tremendous job prospects, particularly for recent graduates, in IT services, business, and consulting. Cognizant's exam committee will seek out the most qualified, dynamic, and talented individuals. As a result, mastering Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation can help hopefuls gain understanding.

Statements:

1. Some halls are classes. No class in school. All schools are colleges

Conclusions:

I. Some halls are not schools

II. At least some schools are classes

III. All colleges being the school is a possibility

A. Only I and III follow

B. Only II and III follow

C. Either I or II and III follow

D. All I, II and III follow

Answer – A. Only I and III follow

Explanation:

I: From I and II => Some+ No => some not => true

II: No class is the school => False

III: All schools are colleges => possibility exists => true

Statements:

2. All pens are pins. No tag is a pin. All papers are pens

Conclusions:

I. No pin is a tag

II. All papers are pins

III. All pins are definitely not tag

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Only II and III follow

D. All I, II and III follow

Answer – D. All I, II and III follow

Explanation:

I: from II => No tag is a pin => No pin is a tag

II: All+ All = All from I and III => true

III: From II => All pins are definitely not tag => true

3. Choose the odd one

A. Marigold

B. Grapes

C. Rose

D. Lotus

Answer – B. Grapes

Explanation:

Except grapes all are flowers

4. Statements:

No plant is a tree. All trees are roots. Some branches are roots

Conclusions:

I. All roots being plants is a possibility

II. Some roots are definitely trees

III. At least some branches are definitely not trees

A. Only I follow

B. Only II follows

C. Only II and III follow

D. Only I and II follow

Answer – B. Only II follows

Explanation:

I: No+all => some not =>Possibility not exist because of negative statement

II: All trees are roots => Some roots are trees => true

III: From II and III => All+some => No conclusion => false

5. Kitten: Cat:: Cub:?

A. Tiger

B. Dear

C. Giraffe

D. Horse

Answer – A. Tiger

Explanation:

Kitten is the young one of Cat similarly Cub is the younger one of Tiger.

Directions(Q 12 -14) Study the following arrangement to answer the given questions

6. Choose the odd one

A. Lion

B. Crocodile

C. Deer

D. Bat

Answer – B. Crocodile

Explanation:

Except for crocodile, all are mammals

7. I. 15 6 21

II. P 3 27

If ‘P’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row?

A. 27

B. 60

C. 58

D. 82

Answer – B. 60

Explanation:

15 – 6 = 9 [Rule v] 9 + 21= 30 [Rule i] P = 30

30 + 3 = 33 [Rule ii] 33 + 27 = 60 [Rule i]

8. Choose the odd one

A. Keyboard

B. Mouse

C. Printer

D. Scanner

Answer – C. Printer

Explanation:

Except for the printer, all are an input device

Directions (Q. 7 – 9): Below asked questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers progress from the left to the right.

Rules:

(i) If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be added.

(ii) If an even number is followed by an odd number they are to be added.

(iii) If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even number is to be subtracted from the perfect square.

(iv) If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be divided by the second number.

(v) If an odd number is followed by an even number the second one is to be subtracted from the first number.

9. I. 12 36 15

II. 18 Q 10

If ‘Q’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?

A. 85

B. 101

C. 69

D. None of the above

Answer – D. None of the above

Explanation:

36 – 12 = 24 [Rule iii] 24 + 15 = 39 [Rule ii] Q = 39

10. I. 51 17 35

II. 14 15 R

If ‘R’ is the resultant of the first row, what will be the sum of the resultants of first and second row?

A. 31

B. – 3

C. 29

D. 3

Answer – C. 29

Explanation:

51 / 17 = 3 [Rule iv] 3 + 35 = 38 [Rule i] R = 38

14 + 15 = 29 [Rule ii] 29 – 38 = -9[Rule v] ; Sum of the resultants of first and second row = 38 – 9 = 29

18 + 39 = 57 [Rule ii] 57 – 10 = 47 [Rule v]

Therefore, Answer is none of the above.

11. Thermometer: Temperature:: Barometer:?

A. Strain

B. Force

C. Stress

D. Pressure

Answer – D. Pressure

Explanation:

The thermometer is used to measure to Temperature similarly Barometer is used to measure Pressure