Capgemini Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers

Capgemini Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers

Capgemini Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers: This page was created using the Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers with Explanations methodology. And this will be a fantastic opportunity for students who are looking for a job with a reputable company like Capgemini. Candidates will qualify for the Capgemini Written Test based on their performance.

As a result, you can comprehend the level of complexity of the questions as well as the test format by learning Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions from this page. You can also save time on the Capgemini Written Test. Job seekers should be aware that these are Capgemini Model Questions, not actual replicas. Because questions change from test to test, no one can provide specific information.
{jistoc} $title={Table of Contents}

Capgemini Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers Complete Overview

  • Number of Questions: 16 Questions
  • Time Duration: 25 mins
Topics: Classification, Series, Coding and Decoding, Analytical Reasoning, Blood Relations, Analogy, Series Completion, Symbols and Notations, Statements and Arguments, Decision Making, Critical Reasoning.

The written test's reasoning component is crucial. As a result, job candidates should review the remaining topics in the Reasoning part in order to pass the exam quickly. Candidates must exercise extreme caution when completing the logical reasoning part. You may be perplexed by the questions asked. As a result, use this post to practice the Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 & 2020 Batches). You might be able to figure out how the exam questions are asked.

Capgemini Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers Section Wise

1. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Italy
B. Greece
C. Poland
D. Europe

Answer – D. Europe

Explanation: It is an Asian country

2. Statement: Should India install more nuclear reactors for electricity generation.

Arguments:
I. Yes, the government can earn more revenue from them.
II. No, this will increase the costs of the government.

A. Only I is strong
B. Only II is strong
C. Both I & II are strong
D. None of the above are valid

Answer – D. None of the above are valid

Explanation:
Both the arguments I and II are not forceful as revenue and money cannot be the sole factor that would be considered in a major decision concerning nuclear reactors. There are going to be more important and other factors as well that would need to be taken care of in taking a critical decision like this.

3. Statement: India should increase the number of universities from 350 to 1500.

Arguments:
I. Yes, it is crucial to sustaining India’s growth because we have a large number of people seeking education.
II. No, the increase will cause a dilution in academic standards and more corruption.

A. Only I is strong
B. Only II is strong
C. Both are equally valid
D. None are valid

Answer – A. Only I is strong

Explanation:
The argument ‘I’ is a logical argument as the number of students seeking education is growing and thus the need for universities is also increasing. However, the corruption clause in argument II is beyond the scope of the argument. Therefore, the only argument I hold strength

4. Statement: Is clear focus the key to high achievements?

Arguments:
I. Yes, one with no goal or focus leads a barren existence.
II. No, behind every successful man is a woman.
 
A. Only I is strong
B. Only II is strong
C. Both I & II are strong
D. None of the above are valid

Answer – D. None of the above are valid

Explanation:
The question is whether focus can be regarded as the key to high achievements or not. The argument I talk about people who have no goals. It does not answer the question raised by the main statement. Argument II has no connection with the main statement.

5. A is fifteenth from the left end and B is eight from the right end. If there are 4 boys between them and B is to the right of A then the total number of a student sitting in the row.

A. 27
B. 28
C. 29
D. 26

Answer – A. 27

Explanation:
Given that, A is fifteenth from the left end and B is eight from the right end then
(14 people) A **** B (7 persons) = 27
Therefore, the total number of a student sitting in the row = 27

6. In a row of 30 children, Madhav is 12th from the left end. Raghu a friend of Madhav is 3 to the left of Madhav. Find the position of Raghu from the left end.

A. 10th
B. 5th
C. 8th
D. 9th

Answer – D. 9th

Explanation:
(8 persons) (Raghu) ** Madhav(18 people)
Hence, the position of Raghu from the left end = 9th

7. Avinash is 5 ranks above Sunil in a class of 30. If Sunil rank is 15th from the last. What is Avinash rank from the start?

A. 10
B. 12
C. 13
D. 11

Answer – D. 11

Explanation:
(10 students) Avinash * * * * Sunil (14 person)
Therefore, Avinash rank from the starting is 11

8. P is fifteenth from the left end in a row of boys and Q is eighteenth from the right end. If R is tenth from P towards the right end and fourth from Q towards the right end. How many boys are there in the row?

A. 38
B. 40
C. 35
D. 36

Answer – A. 38

Explanation:
(14 people)P * * * * * Q * * * R (13 person)
Therefore, the number of boys in the row is 38.

9. In a group of 6 students P, Q, R, S, T and U each one having different height. P is taller than T but not as tall as U. Q and U are not the tallest and also R is the shortest. Who is the tallest among them?

A. S
B. Q
C. P
D. U

Answer – A. S

Explanation:
According to the given data
S > (Q,U) > P > T > R
Hence S is the tallest among them

10. Quartz: Radio::? : Cement

A. Plaster of Paris
B. Plastic
C. Leather
D. gypsum

Answer – D. gypsum

Explanation:
Quartz is used to make radio similarly Gypsum is used to make Cement

11. Carbon dioxide: Extinguish:: Oxygen:?

A. Isolate
B. Foam
C. Explode
D. Burn

Answer – D. Burn

Explanation:
Oxygen supports Burning similarly Carbon dioxide helps in extinguishing

12. Farming: Monsoons:: Market:?

A. Volume
B. Demand
C. Supply
D. Rate

Answer – B. Demand

Explanation:
First depends on the second

13. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Apple
B. Orange
C. Brinjal
D. Grapes

Answer – C. Brinjal

Explanation:
Brinjal is a vegetable

14. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Badminton
B. Table Tennis
C. Rugby
D. Hockey

Answer – C. Rugby

Explanation:
Only sport Rugby contains a single thing Rugby, all other contains 2 things in order to play

15. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Mathura
B. Varanasi
C. Haridwar
D. Allahabad

Answer – A. Mathura

Explanation: Remainings are located in the bank of Ganga river

16. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Papaya
B. Water Melon
C. Mango
D. Orange

Answer – C. Mango

Explanation: Mango – only 1 seed, Remaining all fruits contains more than 3 seeds